Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

Παραλύει η διακυβέρνηση.???

Ανασχηματισμός τώρα

rastoni

Η Νέα Δημοκρατία έχασε στις ευρωεκλογές αλλά δεν συνετρίβη ! Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές, αλλά παρά το γεγονός ότι βρίσκεται εκτός διακυβέρνησης έχασε ψηφοφόρους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα μόλις μήνα μετά τις εκλογές να επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό που επικρατούσε και πριν από τις εκλογές: Ο Γ. Παπανδρέου να ζητάει κάθε ημέρα πρόωρες βουλευτικές εκλογές και ο Κ. Καραμανλής να αναβάλει για μετά τις αποφάσεις που πρέπει να πάρει τώρα.

Στην αρχή οι οιωνοσκόποι μας έλεγαν για εκλογές την Άνοιξη που μας πέρασε, μετά τις έκαναν διπλές για τον Ιούνιο, από την επομένη των εκλογών άρχισαν να μιλάνε για τον Σεπτέμβριο και την προηγούμενη εβδομάδα επικράτησε το σενάριο του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το οποίο «κορυφαίοι υπουργοί» (δηλαδή η Ντόρα και ο Σουφλιάς) «εκτιμούν ότι η κυβέρνηση πολύ δύσκολα θα μπορέσει να «περάσει» το νέο και σκληρότερο πακέτο φορολογικών μέτρων τον Οκτώβρη και ακόμη πιο δύσκολα θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2010». Σήμερα διαβάζω και ένα άλλο σενάριο, χριστουγεννιάτικο, κατά το οποίο ο Κώστας θα αιφνιδιάσει στο τέλος του χρόνου τον Γιώργο που θέλει εκλογές πριν από τον Μάρτιο. Σύμπτωση: κανείς δεν μιλάει για εκλογές αυτόν τον μήνα και τον επόμενο, προφανώς επειδή και οι οιωνοσκόποι πρέπει να κάνουν τα μπανάκια τους μαζί με τις Κασσάνδρες.

Όλα αυτά τα σενάρια υποτίθεται ότι εκκινούν από την δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου ότι θα ήταν καλύτερα τον επόμενο Μάρτιο η επανεκλογή Παπούλια να γίνει από κοινοβούλιο με νωπή εντολή. Όμως, αυτή η αμφιλεγόμενη δήλωση δεν δεσμεύει τον κ. Παπανδρέου σε τίποτε και δεν αποκλείει τίποτε – μάλλον αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Ενώ όμως ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν έχει αποκλείσει να ψηφίσει Παπούλια χωρίς εκλογές, οι πάντες προεξοφλούν εκλογές! Κι όσο προεξοφλούνται οι εκλογές για το Μάρτιο, τόσο παραλύει η διακυβέρνηση. Κι αν δεν γίνει άμεσος ανασχηματισμός, τότε αυτή η παράλυση θα γενικεύεται όσο περνά ο χρόνος.

Αν ο Κ. Καραμανλής θέλει να σταματήσει την εκλογολογία και την ακυβερνησία είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει άμεσα σε ανασχηματισμό. Αν δεν το κάνει, άπαντες θα προεξοφλούν εκλογές, οπότε θα παραλύσουν τα πάντα. Και τον Οκτώβριο, βέβαια, θα διαψευστούν οι «προβλέψεις», αλλά τότε θα προεξοφλούν εκλογές για τον επόμενο Μάρτιο, οπότε η ακυβερνησία θα συνεχιστεί.

Ακόμα κι αν τον Μάρτιο δεν γίνουν εκλογές (αν το ΠΑΣΟΚ ψηφίσει τελικά τον Κάρολο Παπούλια για δεύτερη Προεδρική θητεία) η προεξόφληση εκλογών τον Μάρτιο θα παραλύσει την διακυβέρνηση από τον Οκτώβριο. Όπως ακριβώς η πιθανολόγηση εκλογών για τον Οκτώβριο παραλύει την διακυβέρνηση από τώρα…

Αν ο Κ. Καραμανλής κάνει ανασχηματισμό σήμερα, θα δώσει επίσης την ευκαιρία στους νέους υπουργούς του να μάθουν τα καθήκοντά τους κατά τους «νεκρούς» καλοκαιρινούς μήνες, ώστε να είναι έτοιμοι τον Σεπτέμβριο. Ενώ αν κάνει ανασχηματισμό τον Οκτώβριο, μέχρι να μάθουν τα νέα τους καθήκοντα οι υπουργοί θα έχει φτάσει ο Γενάρης κι όλοι πλέον θα προεξοφλούν εκλογές το Μάρτιο. Γενικά για να μην υπάρξει κυβερνητική αρρυθμία τη χειρότερη στιγμή, πρέπει η αλλαγή χαρτοφυλακίων να γίνει σε «νεκρό χρόνο».

Ν.Ζ.

ΑΠΟ: ΑΝΤΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: