Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ...


ΓΡΙΠΗ: ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΘΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ. ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΕΤΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗΣ.


1. Υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου, πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία του Κινήματος, σύσκεψη για τις εξελίξεις που υπάρχουν στο μέτωπο της νέας γρίπης και την προετοιμασία για την αντιμετώπιση της. Στη σύσκεψη αυτή κλήθηκαν και πήραν μέρος πέντε διακεκριμένοι επιστήμονες.

2. Αυτό που προέκυψε αβίαστα κατά την σύσκεψη, είναι ότι, υπάρχει έλλειψη ενός σοβαρού σχεδίου και συντονισμού των αρμοδίων κυβερνητικών και επιστημονικών παραγόντων και βέβαια, έλλειψη σωστής ενημέρωσης των πολιτών.

3. Εμείς, θέτουμε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα στην κυβέρνηση τα θέτουμε στη Βουλή, τα θέτουμε στο δημόσιο διάλογο. Τα ερωτήματα αυτά έχουν σχέση με την ετοιμότητα, συνολικά, όλων των κυβερνητικών υπηρεσιών, με το αν υπάρχει σχέδιο δράσης, τι θα γίνει με τον εμβολιασμό.

4. Ειδικά με τον εμβολιασμό του πληθυσμού, υπάρχουν πολλά ερωτήματα που έχουν δημιουργήσει οι ίδιες οι δηλώσεις του υπουργού. Ακούσαμε πριν από μια εβδομάδα τον υπουργό Υγείας, να μιλά για παραγγελία οκτώ εκατομμυρίων εμβολίων, για οκτώ εκατομμύρια άτομα, που θα παραδοθούν γύρω στις 15 Σεπτεμβρίου. Μια εβδομάδα μετά, γνωρίζουμε όλοι μας, ότι δεν ήταν για 8, αλλά για 4 εκατομμύρια άτομα, και ότι το «15 Σεπτεμβρίου» έγινε Νοέμβριος, Δεκέμβριος, ίσως και Ιανουάριος. Αυτό δεν λέγεται υπεύθυνη ενημέρωση. Θα ζητήσουμε να κατατεθούν στη Βουλή τα συμβόλαια τα οποία έχει συνάψει η κυβέρνηση για την προμήθεια εμβολίων, για να ξέρουμε ακριβώς τι έχει συμβεί.

5. Σύγχυση, υπάρχει και για τα σχολεία. Πριν από μια εβδομάδα ο υπουργός Παιδείας δήλωνε ότι την (σημαντική από όλες τις απόψεις) απόφαση για το αν θα ανοίξουν τα σχολεία, αν χρειαστεί θα την πάρουν οι νομαρχίες! Μετά κατάλαβε το μεγάλο του λάθος και άρχισε να μιλά για σχέδιο, το οποίο δεν παρουσιάζει.

6. Εμείς λέμε ότι είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός εθνικού σχεδίου το οποίο πρέπει να έχει τουλάχιστον τρεις διαστάσεις: την προστασία και θεραπεία των ασθενών, την προστασία του συνολικού συστήματος υγείας, το οποίο θα βρεθεί σε μεγάλη πίεση τους επόμενους μήνες, την προστασία της λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού, ώστε να συνεχιστεί η ομαλή λειτουργία της οικονομίας, αλλά και συνολικά της κοινωνίας.

7. Θεωρούμε αδιανόητο για ότι μέχρι σήμερα, δεν έχει συσταθεί μια Διυπουργική Επιτροπή για το ζήτημα αυτό. Και επισημαίνουμε ότι η τελευταία κυβερνητική σύσκεψη για το ζήτημα, έγινε πριν ακόμα εμφανιστούν κρούσματα στη χώρας μας, τα οποία ήδη κινούνται σε τριψήφιο αριθμό. Τα δεδομένα από τότε έχουν αλλάξει.

8. Θα παρακολουθούμε νηφάλια, ψύχραιμα και με μεγάλη προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου. Θα το παρακολουθούμε, μέσα από μια ομάδα εργασίας του Κινήματος. Θεωρούμε χρέος του Κινήματος μας, την αποφασιστική συμβολή στην προετοιμασία της χώρας για την αντιμετώπιση της γρίπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: