Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Κυβερνητικό "ΟΧΙ. ΟΧΙ . ΟΧΙ "

Στο ΠΑΣΟΚ

για τους ασθενέστερους


Με τον υφυπουργό Οικονομίας, Νίκο Λέγκα, να καταλογίζει στο ΠΑΣΟΚ ανέξοδη παροχολογία απορρίφθηκε από το Β’ Θερινό Τμήμα της Βουλής η πρόταση νόμου για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων.
Η πρόταση νόμου, δεν ετέθη σε ψηφοφορία, σύμφωνα με το Σύνταγμα, καθώς προκαλεί επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό. Προβλέπει την χορήγηση επιδόματος θέρμανσης (300, 400, 500 ευρώ ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή), την καταβολή έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης από 500 έως 1.300 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση σε όσους έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 10.500 ευρώ και την αύξηση των συντελεστών επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες από 7% σε 11%.

Κατά την ομιλία του ο κ. Λέγκας, κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να εξηγήσει από πού θα βρεθούν τα 2,5 δισ. ευρώ των δαπανών που συνεπάγεται η πρόταση και καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι είναι «ιδιαίτερα απλόχερη στις προτάσεις για δαπάνες, αλλά αόριστη και φειδωλή όταν έρχεται η ώρα να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για έσοδα που συνεπάγονται πολιτικό κόστος».

Αναφερόμενος δε στις συνθήκες υπό τις οποίες κατατέθηκε και συζητείται αυτή η πρόταση, ο υφυπουργός Οικονομίας τόνισε ότι: Ο προϋπολογισμός αλλά και οι δημοσιονομικές δυνατότητες δοκιμάζονται σε ακραίες συνθήκες. «Κι όμως αντέχουμε, παρουσιάζοντας προβάδισμα έναντι των άλλων οικονομιών της Ευρωζώνης».

Εισηγούμενη την πρόταση η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ροδούλα Ζήση, κάλεσε την κυβέρνηση να ενισχύσει το εισόδημα των οικονομικά ασθενών και της καταλόγισε αναποτελεσματικότητα στην οποία οφείλεται, όπως είπε, και το πρόβλημα των δημόσιων οικονομικών, αλλά και στις «χαριστικές» ρυθμίσεις στις οποίες επιδόθηκε τα τελευταία χρόνια. Διευκρίνισε επίσης ότι το κόστος της πρότασης φτάνει τα 2,5 δισ. επειδή αναφέρεται στο 2008 και το 2009. «Σε ετήσια βάση το κόστος δεν ξεπερνά το 1,1 δισ.» είπε.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε πως η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι πρόταση διαχείρισης της φτώχειας και δεν θέλει να αντιμετωπίσει την ουσία των προβλημάτων των λαϊκών στρωμάτων, αφού και το ίδιο είναι συνένοχο για την σημερινή κατάσταση και υπηρετεί διαχρονικά και με σταθερότητα τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί να πει «όχι» σε μια πρόταση που βοηθά ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Φιλίνη τάχθηκε υπέρ της πρότασης νόμου. Υπενθύμισε όμως ότι το κόμμα της προτείνει ακόμη μεγαλύτερες ενισχύσεις για τους χαμηλόμισθους και τους αγρότες.

Θετικά αντιμετώπισε την πρόταση και ο Α. Ροντούλης εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ο οποίος ζήτησε μάλιστα από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος και της ελληνικής οικογένειας κατηγόρησε όμως το ΠΑΣΟΚ ότι λέει τη μισή αλήθεια αναφορικά με τα μέτρα στήριξης των ασθενέστερων στρωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: