Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Είστε η κυβέρνηση των φόρων ???

Αντιπαράθεση επί του σ.ν.

για τα σκάφη αναψυχής


Τη σύμφωνη γνώμη των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας εξασφάλισε επί της αρχής, στο Β’ Θερινό Τμήμα της Βουλής, το νομοσχέδιο για την φορολόγηση των σκαφών αναψυχής.

Η αντιπολίτευση, στηλίτευσε την απόφαση της κυβέρνησης να φορολογήσει εξίσου τα ιδιωτικά και τα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής, επιβάλλοντάς τους παράλληλα και έκτακτη εισφορά - ενώ τις βολές της Αριστεράς δέχθηκαν κυρίως οι ρυθμίσεις για την αναθεώρηση του καταλόγου των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και η δυνατότητα χρησιμοποίησης ιδιωτών δικηγόρων εκ μέρους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Από την άλλη, η κυβέρνηση, δια του υφυπουργού Οικονομικών, Αντώνη Μπέζα, υπογράμμισε πως η διάκριση ανάμεσα στα ιδιωτικά και επαγγελματικά σκάφη αναψυχής υφίσταται στο νομοσχέδιο και θα γίνει διακριτή το επόμενο έτος, όταν τα αμιγώς επαγγελματικά σκάφη θα λάβουν επιστροφή του φόρου 50% και ολόκληρης της έκτακτης εισφοράς.

Στο νομοσχέδιο, ξεχωρίζουν επίσης οι ρυθμίσεις για έκπτωση από την φορολογία, ποσών που έχουν διατεθεί σε ιδιώτες γιατρούς και δικηγόρους (ένα κίνητρο για την ζήτηση αποδείξεων πληρωμής), η δυνατότητα του ΟΑΕΔ να χρηματοδοτεί θέσεις εργασίας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της τιμής των φαρμάκων (σε τροπολογία).

Για «φοροεπιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα» και «φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο και τους υμετέρους» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Μακρυπίδης. «Τα προ δύο μηνών παπαγαλάκια, έρχονται να επιβεβαιώσουν το αληθές: Πως είστε η κυβέρνηση των φόρων».

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, είχε ενστάσεις και για τη ρύθμιση που εξαιρεί της φορολογίας, τα ποσά που διατίθενται σε ιδιώτες γιατρούς και δικηγόρους. «Μας είναι αδιανόητο το πώς ρυθμίζεται μέσα στο νομοσχέδιο για τους ιδιώτες γιατρούς να υπάρχει απεριόριστο το ποσό έκπτωσης της δαπάνης, ενώ για τα ιδιωτικά νοσοκομεία διατηρείται ο τρόπος που υπήρχε στο παρελθόν. Τρεισήμισι εκατομμύρια φορολογούμενοι δεν μπορούν να τύχουν αυτής της εξυπηρέτησης - δηλαδή η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού» επεσήμανε.

«Η έξοδος απ’ την κρίση απαιτεί σχέδιο, υπεύθυνες προτάσεις, συνεννόηση - όχι αοριστολογία και υποσχεσιολογία χωρίς αντίκρισμα. Η τακτική της κριτικής είναι πάρα πολύ εύκολη» απάντησε στις επικρίσεις ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Μπέζας.

Τα βέλη της αντιπολίτευσης, συγκέντρωσε και η ρύθμιση για το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. «Η διάταξή σας είναι αντισυνταγματική. Αν δίπλα στα μέλη του ΝΣΚ, βάζατε τεχνικούς συμβούλους (οικονομολόγους, γεωτεχνικούς, κλπ) θα ήταν δεκτό. Αλλά το να προσλαμβάνετε ιδιώτες δικηγόρους που θα είναι κομματικοί σας φίλοι απαξιώνει το Νομικό Συμβούλιο» σχολίασε ο Αστέριος Ροντούλης (ΛΑΟΣ).

«Ακόμα και στο ΝΣΚ που ελέγχεται από τις κυβερνήσεις δεν έχετε εμπιστοσύνη» παρατήρησε ο Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ), ενώ η Α. Φιλίνη (ΣΥΡΙΖΑ) έκανε λόγο για «ιδιωτικοποίηση του Συμβουλίου».

Απο:nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: