Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Μέσα στο καλοκαίρι ???

Tο σ.ν. για αλλαγές

στα βαρέα και ανθυγιεινά


Ανοίγει ο δρόμος για την αλλαγή των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα στη Βουλή ότι τις επόμενες ημέρες καταθέτει νομοσχέδιο στο οποίο θα προβλέπεται η έκδοση υπουργικής απόφασης για τον ανακαθορισμό τους.

Ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για το νομοσχέδιο που αφορά «την φορολόγηση των σκαφών αναψυχής, την ρύθμιση φορολογικών θεμάτων, θεμάτων του Νομικού Συμβουλίου του κράτους και λοιπές διατάξεις», ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου και ο υφυπουργός Αντώνης Μπέζας ανακοίνωσαν ότι σ’ αυτό θα περιλαμβάνεται η σχετική ρύθμιση.

Με την προτεινόμενη διάταξη προβλέπεται η έκδοση απόφασης του υπουργού Απασχόλησης με την οποία θα καθοριστούν εργασίες, ειδικότητες ή χώροι εργασίας που θα ενταχθούν στον νέο Κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΚΒΑΕ) του ΙΚΑ ΕΤΑΜ ή άλλων φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Προκειμένου να διασφαλιστεί το κλίμα ασφάλειας των εργαζομένων που ήδη υπάγονται στον Κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, ο νέος πίνακας θα αφορά όσους ασφαλίζονται για πρώτη φορά και δεν θα θίξει σε καμία περίπτωση τα δικαιώματα όσων έχουν ήδη υπαχθεί στον Κανονισμό.

Με το νομοσχέδιο προτείνεται η σύσταση διαρκούς Ειδικής Επιτροπής Κρίσεως Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, η οποία θα λειτουργεί για την εξέταση όσων αιτημάτων υπαγωγής στον ΚΒΑΕ υποβάλλονται στο μέλλον.

Η προαναγγελία προκάλεσε αντιδράσεις από βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι καταλόγισαν στην κυβέρνηση αιφνιδιασμό εν μέσω καλοκαιριού. Ο Δ. Κουσελάς από το ΠΑΣΟΚ μίλησε για «σκάνδαλο» και «πραξικόπημα» ενώ ο Ν. Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, είπε πως η κυβέρνηση φέρνει «μουλωχτά» τις αλλαγές στα βαρέα και ανθυγιεινά, οι οποίες θα αποτελέσουν «αιτία πολέμου του ταξικού κινήματος». «Εκσυγχρονίζουμε το σύστημα των βαρέων και ανθυγιεινών, εμφανώς και δημοσίως. Δεν είναι δυνατόν να θεωρείται αιτία πολέμου το γεγονός ότι αγγίζουμε ένα σύστημα που δεν είναι δίκαιο» απάντησε ο υπουργός Οικονομίας και κάλεσε τα κόμματα να περιμένουν την κατάθεση του νομοσχεδίου και μετά να διατυπώσουν γνώμη. Προανήγγειλε ακόμη την κατάθεση άλλου νομοσχεδίου, με το οποίο θα ρυθμίζονται συνταξιοδοτικά θέματα.

Με αιχμή την κριτική του ΠΑΣΟΚ, δια του Ανδρέα Μακρυπίδη για την φορολόγηση των ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών αναψυχής κ.α. ο οποίος είπε πως «φορολογείτε ότι κινείται, ότι πετάει και ότι πλέει μόνο τον αέρα δεν φορολογείτε», ο κ. Παπαθανασίου καταλόγισε ενόχληση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «επειδή βάζουμε χέρι στα σκάφη και επειδή πολεμάμε τη φοροδιαφυγή στους γιατρούς και δικηγόρους, που φοροδιαφεύγουν κατά τεκμήριο». Όταν δε ο κ. Μακρυπίδης ρώτησε «πότε ανακαλύψατε ότι υπάρχουν σκάφη που μπορεί να είναι και είδος πλουτισμού;» ο κ. Παπαθανασίου είπε: «Εμείς αργήσαμε να βάλουμε χέρι στα σκάφη αναψυχής που δηλώνουν επαγγελματικά. Το καθεστώς αυτό όμως ισχύει 20 χρόνια».

Αναφερόμενος στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για τη φορολόγηση των ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών ο υπουργός μίλησε για προκλητική κατάσταση που επικρατεί στο χώρο, εξηγώντας πως είναι πολύ περισσότεροι οι δήθεν επαγγελματίες με σκάφη από τους πραγματικούς. Προανήγγειλε, εξάλλου, την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας και έκτακτης εισφοράς των μηχανοκίνητων σκαφών κάτω των 10 μέτρων και των ιστιοπλοϊκών κάτω των 15 μέτρων.

Σχετικά με την πρόβλεψη έκπτωσης από το συνολικό εισόδημα των φορολογούμενων της δαπάνης για ιατρική περίθαλψη και αμοιβές δικηγόρων, ο υπουργός Οικονομίας είπε πως με τον τρόπο αυτό «στοχεύουμε στην πάταξη της μεγάλης φοροδιαφυγής που παρατηρείται στις δύο αυτές επαγγελματικές ομάδες». Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ εκδήλωσαν την συμφωνία τους στην αναγκαιότητα ενός τέτοιου μέτρου, ζήτησαν να μπει συγκεκριμένο πλαφόν στις εκπτώσεις, «αλλιώς θα λειτουργήσει αντίστροφα το μέτρο».

Τέλος ο υπουργός ανακοίνωσε την εξάμηνη παράταση της προθεσμίας παραγραφής περαίωσης φορολογίας κεφαλαίου που λήγει στις 31.12.2009 με εξαίρεση τις υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και προικών.





Δεν υπάρχουν σχόλια: