Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Παραγωγή καυσίμων κίνησης από καλλιέργειες φυκιών.!!!


Διαβάζω στο in.gr ότι

"ο γίγαντας της πετρελαϊκής βιομηχανίας, Exxon Mobil ξεκινάει πρόγραμμα 600 εκατ. δολαρίων για την παραγωγή καυσίμων κίνησης από καλλιέργειες φυκιών.

Ανώτατο στέλεχος της Εxxon δήλωσε στους Times της Νέας Υόρκης ότι η εταιρεία αναζητούσε επί χρόνια εναλλακτικές λύσεις στα ορυκτά καύσιμα και τα φύκια φαίνονται η πιο βιώσιμη επιλογή.

Η εταιρεία εκτιμάει ότι τα φύκια θα μπορούσαν να αποδίδουν πάνω από 1.890 λίτρα καυσίμου ανά στρέμμα καλλιέργειας ανά χρόνο, συγκριτικά με 660 λίτρα για τις καλλιέργειες φοινικόδεντρων, 425 για το ζαχαροκάλαμο και περίπου 237 για το καλαμπόκι."

Εδώ που τα λέμε η Exxon χρώσταγε μια καλή είδηση, ύστερα από μια μακρόχρονη πορεία μελανών σημείων, τόσο μελανών, όσο και οι πετρελαιοκηλίδες της... Το ευχάριστο είναι ότι η πολύ μεγάλη αποδοτικότητα των φυκιών σε σχέση με τα συμβατικά βιοκαύσιμα, μπορεί και να βοηθήσει στο να ξαναεπιστρέψουν τεράστιες εκτάσεις στο να ξαναπαράγουν τρόφιμα.

Μην ξεχνάμε ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος της κερδοσκοπικής αύξησης των τιμών των αγαθών -σιτάρι, καλαμπόκι κτλπ- οφειλόταν στο ότι εκατομμύρια στρέμματα γόνιμης γης, που μέχρι πρόσφατα παρήγαγαν τρόφιμα, είχαν δεσμευτεί για την παραγωγή βιοκαυσίμων.

Σίγουρα, η Exxon δεν το κάνει για την ψυχή της μάνας της. Οι επιδοτήσεις του Obama και η προσδοκία μεγαλύτερου κέρδους, κάποιο ρόλο θα 'παιξαν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: