Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Επισημαίνει ότι το ίδιο είχε συμβεί το 1990 !

"Το βέτο μόνο αντίβαρο στον πρωθυπουργοκεντρισμό"


Πιθανή άρνηση του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει τον Κάρολο Παπούλια για νέα θητεία προκαλώντας εκλογές, δεν αποτελεί παραβίαση του "πνεύματος" ή του "γράμματος" του Συντάγματος, εκτιμά ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Ν. Αλιβιζάτος. Επισημαίνει ωστόσο ότι αν το ΠΑΣΟΚ προχωρήσει σε αυτή την κίνηση "παίρνει μεγάλο πολιτικό ρίσκο". "Κι αν αυτό το ρίσκο δεν του βγει, θα το πληρώσει πολιτικά" αναφέρει.

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, ο συνταγματολόγος δηλώνει ότι το μεν "γράμμα" του Συντάγματος δεν προσβάλλεται καθώς δεν υπάρχει διάταξη που να επιβάλει σε βουλευτές να συμμετέχουν σε ψηφοφορία, ούτε να ψηφίσουν ή να μην ψηφίσουν συγκεκριμένο υποψήφιο. Επισημαίνει ότι το ίδιο είχε συμβεί
και με την εκλογή του κ. Καραμανλή ως προέδρου της Δημοκρατίας το 1990, όταν αρχικά οι βουλευτές της ΝΔ δήλωσαν "παρόντες" στην ψηφοφορία, ώστε να προκηρυχθούν εκλογές και κατόπιν το κόμμα στήριξε τον κ. Καραμανλή για την προεδρία.

"Χρησιμοποίησε τότε κανείς τέτοιες εκφράσεις; Οφείλω, ωστόσο, να επισημάνω ότι το ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας χωρίς περιστροφές ότι σέβεται μεν τον κ. Παπούλια, αλλά θα τον ψηφίσει μόνο μετά τις εκλογές, παίρνει ένα μεγάλο πολιτικό ρίσκο. Κι αν αυτό το ρίσκο δεν του βγει, θα το πληρώσει πολιτικά" σημειώνει.

Ο κ. Αλιβιζάτος επίσης θεωρεί ότι, ούτε το "πνεύμα" του Συντάγματος παραβιάζεται. Όπως λέει, από το 1986 - όταν αφαιρέθηκε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας η δυνατότητας διάλυσης της Βουλής - και μετά, η Ελλάδα έχει "το συγκεντρωτικότερο κοινοβουλευτικό πολίτευμα της Ευρώπης", με τον πρωθυπουργό "να έχει τεράστιες εξουσίες" και χωρίς πραγματικά ανεξάρτητους θεσμούς που θα λειτουργούσαν ως "σοβαρά θεσμικά αντίβαρα".

"Το «βέτο» της αντιπολίτευσης στην εκλογή του ανώτατου πολιτειακού φορέα είναι το μόνο θεσμικό αντίβαρο στις ακρότητες του πρωθυπουργοκεντρισμού" επισημαίνει.

Όσον αφορά την κριτική της κυβέρνησης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ίδιο θέμα, ο κ. Αλιβιζάτος αναφέρει:
"Όσο για τη σημερινή κυβέρνηση, δεν νομίζω ότι θα πρέπει να είναι πολύ υπερήφανη για τον θεσμικό της απολογισμό. Μετά μάλιστα και τον ατυχή χειρισμό των απανωτών σκανδάλων, δεν δικαιούται να δίνει μαθήματα σε κανέναν".

Ο καθηγητής επισημαίνει ακόμη το έλλειμμα ποιότητας από το οποίο πάσχει - όπως αναφέρει - η Δημοκρατία μας, καταλογίζει ευθύνες γι΄αυτό σε όλα τα κόμματα και προειδοποιεί ότι "αν οι πολιτικοί μας δεν αναλάβουν τις ευθύνες τους, σύντομα θα έχουμε έναν ακόμη Δεκέμβρη, όχι μόνο των δεκαεξάρηδων".

απο:kathimerini

1 σχόλιο:

AlexMil είπε...

Ο καθηγητής έχει απόλυτο δίκαιο, από τη στιγμή που το σύνταγμα επιτρέπει την προσφυγή στις κάλπες εφόσον δεν συγκεντρωθούν οι ψήφοι των 2/3 της βουλής τότε πάμε για εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ με όρους πολιτικούς ξεκαθάρισε πως θέλει εκλογές για να φύγει η δεξιά. Απλά πράγματα, οτιδήποτε άλλο είναι καφρίλα και η συνηθισμένη υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών, από τους γνωστούς πολιτικούς, δημοσιογράφους κ.λ.π. που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η τσέπη και η ψήφος μας.