Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

Μείωση της τουριστικής κίνησης



Κατά 7%-11.

Τα αρνητικά συμπτώματα της οικονομικής κρίσης απεικονίζονται ήδη στην εγχώρια τουριστική βιομηχανία, καθώς κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους καταγράφηκε μείωση κατά 10% στις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών στα βασικά αεροδρόμια της χώρας. Αυτό μεταφράζεται σε απώλεια τουλάχιστον 19.000 θέσεων απασχόλησης στον κλάδο.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση που έχει πλήξει σοβαρά τον ελληνικό τουρισμό, υποχρεώνει τους ειδικούς σε πρόβλεψη για μείωση της τουριστικής κίνησης κατά 7%-11. Ο τουρισμός αντιστοιχεί στο 18% του ΑΕΠ και στην εν λόγω βιομηχανία απασχολούνται ένας στους πέντε εργαζομένους της χώρας.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων σε ανακοίνωση σημειώνει ότι "η μείωση αυτή σε απόλυτους αριθμούς σημαίνει απώλεια περισσοτέρων από 560.000 τουρίστες, το οποίο με τη σειρά του μεταφράζεται σε απώλεια περισσοτέρων των 19.000 θέσεων απασχόλησης".

Προσθέτει ότι "σε επίπεδο εσόδων, είναι σίγουρο ότι η ποσοστιαία μεταβολή είναι μεγαλύτερη, δεδομένων των προσφορών που όχι μόνο συνεχίστηκαν, αλλά και διευρύνθηκαν κατά τον μήνα Ιούνιο και θα συνεχιστούν και για τους υπόλοιπους μήνες του καλοκαιριού".

Σημειώνεται ότι τη χώρα μας επισκέπτονται ετησίως τουλάχιστον 15 εκατομμύρια τουρίστες.

Οι αφίξεις στα αεροδρόμια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Ρόδου, της Κω, της Κέρκυρας, του Ηρακλείου, των Χανίων, της Ζακύνθου, της Κεφαλλονιάς, της Σάμου, της Μυτιλήνης, της Χίου και της Σαντορίνης αντιπροσωπεύουν το 74% των συνολικών αφίξεων τουριστών στη χώρα.Μεγαλύτερες απώλειες, πάνω απο 26%, καταγράφει η Χίος ακολουθεί με 22% η Κεφαλλονιά με 14% η Σαντορίνη ενώ στο αεροδρόμιο Ηρακλείου οι απώλειες φτάνουν στο 11,5%.


ΑΠΟ:http://www.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: