Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008

Και αν ναι, πού???


Περιμένει η ομάδα ΒΑΝ νέο σεισμό στην Ελλάδα;

Επίκειται νέος μεγάλος σεισμός στον ελλαδικό χώρο; Και αν ναι, πού; Και... πότε;
Εύλογα ερωτήματα -που ζητούν απαντήσεις- προκάλεσαν χθες (σε επιστήμονες και όχι μόνο) δημοσιεύματα στο Internet, τα οποία έκαναν λόγο για νέο σήμα της ομάδας ΒΑΝ, που «προαναγγέλλει» ισχυρή σεισμική δόνηση.
Μάλιστα τα εν λόγω δημοσιεύματα ανέφεραν ως πηγή πρόσφατη ανακοίνωση της ερευνητικής ομάδας ΒΑΝ στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Cornell, με το οποίο συνεργάζεται ο καθηγητής Παναγιώτης Βαρώτσος, προκαλώντας ιδιαίτερη ανησυχία και έντονο προβληματισμό για το τι μας επιφυλάσσει ο Εγκέλαδος στο άμεσο μέλλον.
Η εφημερίδα «Espresso» επικοινώνησε χθες με τον εντεταλμένο ερευνητή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών και συνεργάτη της ομάδας ΒΑΝ Γεράσιμο Χουλιάρα, ο οποίος μας ανέφερε τα νέα δεδομένα, αλλά διαβεβαίωσε ότι «τίποτα προς το παρόν δεν είναι σίγουρο και άρα ανακοινώσιμο». Σύμφωνα με τον κ. Χουλιάρα:
«Ο καθηγητής δημοσίευσε στις 9 Οκτωβρίου στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου του Cornell κάποια στοιχεία που αυτή τη στιγμή μόνο επιστημονικό και ερευνητικό ενδιαφέρον έχουν.
Ο Σταθμός του Πύργου κατέγραψε ισχυρό σήμα, με μεγάλη ταλάντωση, το οποίο μελετάται. Αναλύεται. Ενα σήμα από μόνο του δεν λέει τίποτα.
Χρειαζόμαστε χρόνο για να αναλύσουμε όλα τα στοιχεία. Δεν χρειάζεται χωρίς κανένα λόγο να προκαλείται ανησυχία».
Οπως ανέφερε ο ίδιος:
«Για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για σήμα που δείχνει ή δεν δείχνει αν επίκειται νέος σεισμός πρέπει να περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα, περίπου δέκα με δεκαπέντε ημέρες.
Μέχρι τότε δεν χρειάζεται να κάνουμε εικασίες.
Εφόσον προκύψουν συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία θα αξιολογηθούν εκ νέου, μπορούμε να μιλήσουμε για την νέα εργασία της ομάδας ΒΑΝ».
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έχει ενημερωθεί για τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η ομάδα ΒΑΝ και ήδη βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία.
Βαρώτσος και φήμες για πρόβλεψη νέου σεισμού
απο:Μantata.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: