Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

Εμείς στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα !!!


ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:

«ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ»

1. «Ζητούμε κανόνες. Κανόνες στην αγορά. Ζητούμε δημοκρατικό έλεγχο, απαιτούμε η ανάπτυξη, η οικονομία, να έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο. Δεν μπορεί, την κρίση να την πληρώνει ο πολίτης, ενώ σε άλλους να δίνονται «λευκές επιταγές», τεράστια ποσά. Η οικονομία, η ανάπτυξη, η παγκοσμιοποίηση πρέπει να γίνουν για τον άνθρωπο και με τον άνθρωπο».

2. Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, μιλώντας προχθές στη Νέα Υόρκη σε Συνέδριο για την οικονομική κρίση.

3. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

α) «Στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων, έχει επικρατήσει η νεοφιλελεύθερη και νεοσυντηρητική ρητορεία τα τελευταία χρόνια. Το κράτος, οι αγορές, η πολιτική, έχουν αλλοτριωθεί από την υπερσυγκέντρωση πλούτου σε λίγους. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι σήμερα έχουμε έναν καπιταλισμό πελατειακών σχέσεων».

β) «Σήμερα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, έννοιες όπως η κοινωνική δικαιοσύνη, η ενδυνάμωση των πολιτών, η ισότητα, η διαφάνεια, η αλληλεγγύη, η ρύθμιση των αγορών, η ίση κατανομή του πλούτου και ή πράσινη ανάπτυξη, αυτές οι έννοιες, είναι και πάλι στο προσκήνιο».

γ) «Εμείς στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: η παγκοσμιοποίηση πρέπει να είναι για τους ανθρώπους και από τους ανθρώπους. Χρειαζόμαστε άμεσα να συνεργαστούμε πάνω σε τρεις συγκεκριμένους άξονες:

Να εξομαλύνουμε τις συνέπειες αυτής της δραματικής αποτυχίας των απορυθμισμένων αγορών. Εάν πρόκειται να σώσουμε τράπεζες, θα πρέπει να το κάνουμε με έναν τρόπο, με τον οποίο καταρχήν να διατηρούμε το δικαίωμα στην εργασία, τις συντάξεις, την πρόσβαση σε τρόφιμα, παιδεία, υπηρεσίες υγείας. Πρέπει να εδραιώσουμε τον δημόσιο έλεγχο στις ιδιωτικές αγορές, να καταπολεμήσουμε τις υπερβολές της κερδοσκοπίας και της απληστίας, οι οποίες μας έφεραν σε αυτό το σημείο.
Να βάλουμε ένα φρένο στην πτώση προς την ύφεση, διατηρώντας και βελτιώνοντας τα συστήματα κοινωνικής προστασίας, υποστηρίζοντας την εργασία και τους εργαζόμενους, διασφαλίζοντας τις παραγωγικές επιχειρήσεις, αποφεύγοντας τις απολύσεις, μειώνοντας την ζημιά στην παραγωγική δυνατότητα και την κοινωνική δομή του κόσμου
Να κάνουμε επενδύσεις, και βέβαια δημόσιες επενδύσεις, για να τονώσουμε τις οικονομίες μας, αλλά κυρίως για να δημιουργήσουμε ένα νέο μοχλό για την ανάπτυξη, γύρω από τη νέα αντίληψη για την πράσινη ανάπτυξη».
4. «Η πρόκληση της παγκόσμιας διακυβέρνησης είναι τεράστια. Αν δεν κινηθούμε προς μια δημοκρατική διακυβέρνηση, οι λαοί μας θα πέσουν θύμα όλων των μορφών εξτρεμισμών, απολυταρχισμών, φονταμενταλισμών και λαϊκισμών. Θα βρουν καταφύγιο ή στην παθητικότητα ή στη βία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: