Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008

Η ΝΟΣΟΣ ΤΩΝ ΚΑΠΝΙΣΤΩΝ ???

Η Ελλάδα θεωρείται χώρα υψηλού κινδύνου,

καπνιστές πάνω από 30 ετών που έχουν βήχα, φλέματα και δύσπνοια, πρέπει να σπεύδουν στον γιατρό και να πραγματοποιούν προληπτικά σπιρομέτρηση κάθε χρόνο. Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια αναμένεται να γίνει η τρίτη αιτία θανάτου μέσα στην επόμενη δεκαετία και η έγκαιρη διάγνωσή της σώζει ζωές.

Τα παραπάνω ανέφεραν χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, ο διευθυντής της Γ Πνευμονολογικής κλινικής του «Σωτηρία» κ. Επαμεινώνδας Κοσμάς, ο πνευμονολόγος κ. Νίκος Τζανάκης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Πασχόντων από αναπνευστική πνευμονοπάθεια κ. Πέτρος Χρυσόπουλος.
Οι επιστήμονες αναφέρθηκαν στα αποτελέσματα έρευνας για τη νόσο, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα. Από 11.000 σπιρομετρήσεις, βρήκαν ότι το 13% έπασχε από τη νόσο. Η νόσος οφείλεται κατά 80% έως 90% στο κάπνισμα και για τον λόγο αυτόν αναφέρεται και ως «νόσος των καπνιστών».
Η Ελλάδα θεωρείται χώρα υψηλού κινδύνου, καθώς -μαζί με την Κύπρο- έχει αναλογικά τους περισσότερους καπνιστές παγκοσμίως. Καθένας από αυτούς εκτιμάται ότι καπνίζει περίπου 3.000 τσιγάρα τον χρόνο.
ΣτοιχείαΣύμφωνα με τις επιδημιολογικές μελέτες, το 9% των ενηλίκων καπνιστών στην Ελλάδα πάσχουν από τη νόσο, ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί σε 800.000 πάσχοντες.
Οι άνδρες πάσχουν κατά δυόμισι φορές πιο συχνά από τις γυναίκες, ενώ ο αγροτικός πληθυσμός πάσχει από τη νόσο περισσότερο απ όσο ο αστικός, καθώς καπνίζει τον διπλάσιο αριθμό τσιγάρων από τον αστικό.
Οι πνευμονολόγοι καλούν τους καπνιστές πάνω από την ηλικία των 30 ετών, με ένα έστω από τα συμπτώματα βήχα, απόχρεμψη ή δύσπνοια να επισκεφθεί τον γιατρό του και προφανώς να διακόψει το κάπνισμα.
Ολοι οι καπνιστές πρέπει να κάνουν ετήσια σπιρομέτρηση και οι πάσχοντες να μπουν σε ειδικό πρόγραμμα θεραπείας και αποφυγής παραγόντων κινδύνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: