Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008

ΠΕΘΑΝΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ ???



Οι αγωνιστικές συσπειρώσεις για το Δημόσιο (βλέπε εδώ) καταγγέλλουν από καιρό ότι στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων έχουν κατατεθεί έως τώρα 12.500 χιλιάδες αιτήσεις εφάπαξ , αλλά η καθυστέρηση καταβολής του φτάνει τους 18 μήνες, επειδή δεν υπάρχουν λεφτά. Ο μέσος όρος των αιτήσεων για εφάπαξ έχει φτάσει τις 1.200 τον μήνα, αλλά οι αιτήσεις που μπορεί να ικανοποιηθούν είναι μόλις 590, αφού τα έσοδα από εισφορές είναι περίπου 25 εκατ. ευρώ τον μήνα. Για την καταβολή όλων των εφάπαξ που εκκρεμούν απαιτούνται περίπου 600 εκατ. ευρώ, ενώ στο Ταμείο τα διαθέσιμα δεν ξεπερνούν τα 32 εκατ. ευρώ!!

Έτσι, εκατοντάδες συνταξιούχοι έχουν ήδη ….πεθάνει περιμένοντας και οι κληρονόμοι τους δεν έχουν λάβει ως τώρα ούτε ευρώ.

Που πήγαν τα αποθεματικά του Ταμείου; Στις τσέπες των golden boys, ή εξανεμίσθηκαν αφού η προηγούμενη διοίκηση τα «επένδυσε» σε δομημένα ομόλογα, εκ των οποίων το ένα ήταν τόσο «τοξικό» που έχασε τη μισή του αξία.

Χθες λοιπόν πήγε και κλιμάκιο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να τους συμπαρασταθεί και όπως διαβάζω στο ΒΗΜΑ είπε διάφορα συγκινητικά. Αυτό όμως που έπρεπε να πει δεν το είπε: Να δικαστούν αμέσως οι υπεύθυνοι της προηγούμενης διοίκησης. Να ξεσηκώσουν τον κόσμο για να κάνει και μια φορά διαδήλωση για ένα σοβαρό ζήτημα. Προσέξτε πως αντιπαρέρχεται το θέμα και η «έγκυρη εφημερίδα» αναφερόμενη στην χρεοκοπία του Ταμείου: «Ενδεικτική είναι η περίπτωση ενός δομημένου ομολόγου αξίας κτήσεως 13 εκατ. ευρώ που σήμερα αποτιμάται σε 8,6 εκατ. Ευρώ». Κουβέντα για το τι έγινε. Προφανώς και οι θάνατοι χωρίς το εφάπαξ είναι ενδεικτικοί. Ένα μικρό κοινωνικό ατύχημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: