Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

Οι ευθύνες της κυβέρνησης θα είναι βαρύτατες.???


ΤΟΜΕΑΣ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ Μ.Μ.Ε.


ΑΘΗΝΑ, 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2008



ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
1. Να ανταποκριθούν στην κρισιμότητα των περιστάσεων, ώστε όποια ένεση ρευστότητας να περάσει στην πραγματική οικονομία, στη μικρομεσαία επιχείρηση, στην οικογένεια με τα δάνεια κάλεσε χθες τους τραπεζίτες ο Γ. Παπανδρέου κατά την διάρκεια των διαδοχικών συναντήσεων που είχε μαζί τους. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε σε 4 ζητήματα:- Πρώτον, στην ανάγκη να υπάρξει αναχρηματοδότηση δανείων με την επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης σε στοχευμένες κοινωνικά ομάδες.- Δεύτερον, επανέλαβε την πρότασή του για την αναστολή της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, το γνωστό «πάγωμα των δανείων» μέχρι τέλος του 2009, και πάλι με συγκεκριμένα κριτήρια, σε συγκεκριμένες ομάδες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.- Τρίτον, μίλησε για την ανάγκη να καταργηθούν οι καταχρηστικοί όροι των τραπεζών. Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε σχετική πρόταση νόμου στη Βουλή, με συγκεκριμένες προτάσεις για την κατάργηση καταχρηστικών όρων την οποία καταψήφισε η Νέα Δημοκρατία, όπως έχει κάνει με όλες τις προτάσεις νόμου του ΠΑΣΟΚ που αφορούν την προστασία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων- Τέταρτο, υπογράμμισε την ανάγκη να μειωθούν τα υψηλά επιτόκια που πληρώνει ο Έλληνας πολίτης στις πιστωτικές κάρτες και στα καταναλωτικά δάνεια.
2. Αυτό που οφείλει να κάνει μία υπεύθυνη κυβέρνηση είναι να προστατέψει την ελληνική οικογένεια και να στηρίξει την ελληνική επιχείρηση, σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Οι τράπεζες οφείλουν και αυτές να κάνουν το καθήκον τους σε αυτή την κατεύθυνση, δεδομένης και της τεράστιας κερδοφορίας τους τα προηγούμενα χρόνια.
3. Άλλο πράγμα όμως οι κινήσεις που έχουν γίνει από συγκεκριμένες τράπεζες σε συγκεκριμένα δάνεια που έχουν και, είναι άλλο, και πολύ πιο χρήσιμο, να υπάρξει μία στοχευμένη μεν αλλά γενικότερη παρέμβαση από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία ακόμα αποτελεί ζητούμενο. Δεν υπάρχει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα την απόλυτης αδυναμίας της κυβέρνησης να κάνει έστω τα στοιχειώδη, είναι το περίφημο πακέτο στήριξης των 28 δις:- Δύο μήνες μετά την έκρηξη της γενικευμένης διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, ακόμη δεν ξέρουμε για ποιο νομοσχέδιο μιλάμε! Το αρχικό νομοσχέδιο, όπως κατατέθηκε, έχει αλλάξει πάρα πολλές φορές με αναγγελίες και δελτία Τύπου του υπουργού Οικονομίας.
4. Αυτά τα πράγματα είναι ακατανόητα και απαράδεκτα. Το ΠΑΣΟΚ, ως δύναμη ευθύνης, ξεκαθάρισε τους όρους ένταξης των τραπεζών στο πακέτο ρευστότητας, με βασική προϋπόθεση την απόλυτη διαφάνεια και την διασφάλιση της επιστροφής των χρημάτων στους πολίτες, στην πραγματική οικονομία (βλ. 1η δέσμη μέτρων: http://www.pasok.gr/portal/gr/3/69138/7/7/1/showdoc.html ). Αν οι όροι αυτοί δεν ικανοποιηθούν, οι ευθύνες της κυβέρνησης θα είναι βαρύτατες. Τα χρήματα του ελληνικού λαού δεν μπορούν να δοθούν ως «λευκή επιταγή» σε καμία τράπεζα

Δεν υπάρχουν σχόλια: