Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2008

Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.!!!


ΤΟΜΕΑΣ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ Μ.Μ.Ε.
ΑΘΗΝΑ, 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2008
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ,
ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.


ΟΙ 5 ΔΕΣΜΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
1. Από την πρώτη στιγμή, από την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι η έξοδος από την κρίση, την εγχώρια κρίση που φέρει την υπογραφή της σημερινής κυβέρνησης και επιβαρύνεται από τις συνέπειες της διεθνούς κρίσης, μπορεί να γίνει μόνο με μία ευρύτατη κοινωνική συμφωνία πολιτείας – αγοράς – πολιτών, προς όφελος της χώρας και στην οποία ο καθένας θα αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί.
2. Πρόκειται για μία τελείως διαφορετική αντίληψη διακυβέρνησης, σε σχέση με το «μοντέλο Καραμανλή», του κλειστού και απομονωμένου από την κοινωνία και τις ανάγκες της μοντέλου εξουσίας. Το μοντέλο εξουσίας, πίσω από το οποίο ο πρωθυπουργός κρύβεται, αντί να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και περιορίζεται σε μεγαλοστομίες χωρίς περιεχόμενο, ψάχνοντας συνεχώς άλλοθι για να αποφύγει τις ευθύνες του.
3. Με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, συναντήθηκαν σήμερα οι ηγεσίες παραγωγικών και κοινωνικών φορέων της χώρας, στο πλαίσιο της κοινωνικής διαβούλευσης που πραγματοποιεί το Κίνημα. Στόχος της συνάντησης είναι η συνεννόηση και ο συντονισμός των δυνάμεων της κοινωνίας, για την έξοδο από την οικονομική κρίση.
4. Στη συνάντηση αυτή, το ΠΑΣΟΚ προσήλθε με 5 συγκεκριμένες δέσμες προτάσεων, ρεαλιστικών και άμεσα εφαρμόσιμων, για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την προστασία των πολιτών. Η δικές μας προτάσεις δεν περιορίζονται στο τι θα πρέπει να κάνουν οι τράπεζες. Περιλαμβάνει και συγκεκριμένες υποχρεώσεις της Πολιτείας για την ενίσχυση του εισοδήματος των μεσαίων και χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων, για την στήριξη των Ασφαλιστικών Ταμείων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Οι βασικοί άξονες των προτάσεών μας είναι:- Η πρώτη δέσμη μέτρων αφορά στη στήριξη προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα για να επανέλθει η ρευστότητα στην αγορά και να στηριχθεί η πραγματική οικονομία. Προτείνουμε στήριξη, με ξεκάθαρους κανόνες και την ενεργό εποπτεία της Πολιτείας. Οι κρατικές εγγυήσεις πρέπει να καλύψουν όχι μόνο τις Τράπεζες, αλλά να επεκταθούν και στα Ασφαλιστικά Ταμεία, ώστε να μην υποχρεωθούν να ρευστοποιήσουν μετοχές τους, καταγράφοντας απώλειες δισεκατομμυρίων ευρώ.- Η δεύτερη δέσμη μέτρων αφορά στους καταναλωτές και στους δανειολήπτες. Έχουμε καταθέσει δύο προτάσεις νόμου και 7 τροπολογίες στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την προστασία των δανειοληπτών από την υπερχρέωση. Προτείνουμε επίσης το πάγωμα των δανειακών υποχρεώσεων για τους ασθενέστερους οικονομικά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ως το τέλος του 2009, με αντίστοιχη μετατόπιση των υποχρεώσεων αυτών για μετά το τέλος του συμβατικού χρόνου αποπληρωμής των δανείων.- Η τρίτη δέσμη μέτρων αφορά στην τόνωση της αγοράς και στη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.- Η τέταρτη δέσμη μέτρων αφορά στην στήριξη των ασθενέστερων ομάδων. Τους πιο ευάλωτους, αλλά και τα μεσαία στρώματα που πλήττονται με την απαξίωση του κοινωνικού κράτους.- Η πέμπτη δέσμη μέτρων αφορά στην αντιμετώπιση της ανεργίας.
5. Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τις 5 δέσμες προτάσεων του ΠΑΣΟΚ στη διεύθυνση: http://www.pasok.gr/portal/gr/3/69138/7/7/1/showdoc.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: