Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Tα δέκα πιο επικίνδυνα τρόφιμα,???




Αν και το όφελός τους για την υγεία είναι αδιαμφισβήτητο και η γεύση τους για πολλούς ανεκτίμητη, τρόφιμα, όπως τα πράσινα λαχανικά και το τυρί ευθύνονται για διαταραχές και δηλητηριάσεις που σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο.
Επιστημονικό κέντρο στις Ηνωμένες Πολιτείες συνέταξε τη λίστα με τα δέκα πιο επικίνδυνα τρόφιμα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Ηέκθεση του Κέντρου Επιστήμης για το Δημόσιο Συμφέρον, ενός φορέα με μεγάλη αναγνώριση στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, βασίστηκε σε στοιχεία της κρατικής υπηρεσίας ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων. Όπως διαπιστώθηκε, οι δέκα πιο επικίνδυνες τροφές ευθύνονται για το 40% των μαζικών τροφικών δηλητηριάσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Ο συνδυασμός της πολυπλοκότητας του παγκοσμιοποιημένου συστήματος τροφών, των απαρχαιωμένων νόμων για την ασφάλεια τροφίμων και της αύξησης της παραγωγής και επεξεργασίας σε μεγάλη κλίμακα προκαλούν μια πραγματική καταιγίδα από επικίνδυνες τροφές», αναφέρουν οι συντάκτες στην έκθεσή τους, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις τροφές που καταναλώνουμε. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η δηλητηρίαση οφείλεται σε τροφές που καταναλώθηκαν σε εστιατόρια και κάποιες φορές στην ασυνειδησία της βιομηχανίας τροφίμων. Για παράδειγμα, η μεγαλύτερη μαζική δηλητηρίαση από παγωτό σημειώθηκε όταν γνωστή παγωτοβιομηχανία στις ΗΠΑ χρησιμοποίησε το ίδιο φορτηγό για να μεταφέρει ωμά αυγά κι ένα παστεριωμένο μείγμα για την παρασκευή παγωτού. Το κέντρο συνέλεξε στοιχεία από το 1990 έως σήμερα. Από εκείνο το έτος έχουν σημειωθεί πάνω από 1.500 μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και αναφέρθηκαν περίπου 50.000 μεμονωμένα περιστατικά, που κυμαίνονταν από γαστρεντερικές διαταραχές έως μακροχρόνια αναπηρία και θάνατο. Δεδομένου ότι σε περιπτώσεις μαζικής δηλητηρίασης δεν αναφέρονται ούτε ταυτοποιούνται επισήμως όλα τα περιστατικά, οι ειδικοί εκτιμούν πως τα περιστατικά που αναφέρονται στην έκθεση αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου και ότι κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί προσβάλλονται από ιούς και βακτήρια που βρίσκονται σε μολυσμένα τρόφιμα. Πάντως, η αμερικανική Ομοσπονδία Γαλακτοπαραγωγών επέκρινε την έκθεση ως «βασισμένη σε απαρχαιωμένα στοιχεία».

Aπο:ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: