Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Με επικίνδυνα χημικά ???

Πίνουν νερό μαθητές σε

επτά δήμους της Θεσσαλονίκης





Νερό με αρσενικό, μαγγάνιο και νιτρικά πίνουν μαθητές του δημοτικού σε επτά δήμους της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το «Βήμα», έρευνα των Εργαστηρίων Χημείας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ, έδειξαν ότι οι σχολικές βρύσες στάζουν δηλητήριο.

Οι ερευνητές πήραν δείγμα πόσιμου νερού από 32 σχολεία των δήμων Χαλάστρας, Αξιού, Εχεδώρου, Λαγκαδά, Θερμαϊκού, Αγίου Αθανασίου και Βασιλικών και πραγματοποίησαν μετρήσεις.

Το νερό προερχόταν από γεωτρήσεις που βρίσκονται είτε μέσα στον οικισμκό είτε πλησίον αυτού.

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, Ν.Παπαδάκη, υψηλές συγκεντρώσεις αρσενικού και μάλιστα πάνω από το επιτρεπόμενο όριο παρατηρήθηκαν στα σχολεία που βρίσκονται κοντά στο Δέλτα του Αξιού ποταμού.

Επίπεδα μαγγανίου πολύ πάνω από το όριο των 50 μg/l καταγράφηκαν επίσης στα σχολεία των Δημοτικών Διαμερισμάτων κοντά στο Δέλτα του Αξιού και σε ένα σχολείο του Δήμου Βασιλικών, όπου η συγκέντρωση είναι κοντά στο όριο. Συγκεντρώσεις νιτρικών πάνω από το όριο των 50 mg/l παρατηρήθηκαν μόνο σε δύο σχολεία των Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου Λαγκαδά, ενώ πολύ μικρές συγκεντρώσεις σημειώθηκαν στα σχολεία κοντά στο δέλτα του Αξιού ποταμού.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Κλιματική αλλαγή, βιώσιμη ανάπτυξη και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας- Αναζητώντας λύσεις για το ελληνικό περιβάλλον» που θα πραγματοποιηθεί από 15 ως 17 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: