Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Η ΕΛΛΑΔΑ οφείλει να δράσει άμεσα.!!!

Είναι προφανές ότι η απόρριψη τοξικών ή και πυρηνικών –άρα ραδιενεργών– αποβλήτων στη θάλασσα της Μεσογείου επηρεάζει το σύνολο των χωρών που βρέχονται από αυτή. Η χώρα μας βρίσκεται στη δυσμενέστερη θέση, μετά την Ιταλία, καθώς όλες οι ενδείξεις θέλουν πολλά από τα σημεία των ναυαγίων να βρίσκονται πολύ κοντά στα δυτικά παράλια μας.
«Στην περίπτωση των πυρηνικών αποβλήτων, ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά μεγάλος», τονίζει στην "Καθημερινή" ο καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αθ. Γεράνιος. «Ακόμα και μικρές ποσότητες τέτοιων αποβλήτων, μπορεί στην άμεση επαφή να προκαλέσουν μέχρι και τον θάνατο». Ο κίνδυνος προφανώς μεγαλώνει εάν οι δεξαμενές των πλοίων που περιέχουν τα επικίνδυνα αυτά φορτία έχουν προχωρήσει στη φάση της διάβρωσης. «Όταν αρχίσει η διάβρωση, ραδιενεργά στοιχεία θα αρχίσουν να διαχέονται στη θάλασσα. Δεν πρόκειται για απίθανο σενάριο, μιας και είναι αμφίβολο ότι η Μαφία είχε θωρακίσει καλά τις δεξαμενές της. Αυτό θα σήμαινε μεγαλύτερο κόστος», εξηγεί ο ίδιος. Σε αυτή την περίπτωση, η διάβρωση των βαρελιών με τα τοξικά/ραδιενεργά υλικά ξεκινά λίγες μόνο δεκαετίες από τη στιγμή της καταπόντισής τους στη θάλασσα. «Εάν η διαδικασία αυτή έχει ξεκινήσει τη δεκαετία του ’80, δηλαδή, δεν αργεί ο καιρός που θα ξεκινήσουν οι πρώτες διαρροές».
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χώρα μας οφείλει να δράσει άμεσα. «Χρειάζεται να γίνει στοχευμένη διερεύνηση για ραδιενέργεια», επισημαίνει στην «Κ» ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας κ. Χρήστος Χουσιάδας. «Πρέπει δηλαδή να ενημερωθεί η ελληνική πλευρά για τα ακριβή σημεία των ναυαγίων, ώστε να γνωρίζουμε πώς πρέπει να κινηθούμε». Όταν είναι έτοιμος ο «χάρτης» των ναυαγίων που βρίσκονται κοντά στις ελληνικές ακτές, θα πρέπει να «κατεβούν» βαθυσκάφη μέτρησης ραδιενέργειας Ακόμα κι έτσι, εάν δεν έχει ξεκινήσει η διάβρωση, θα είναι δύσκολο να «μετρηθεί» ο κίνδυνος (σε αυτή τη φάση, εκπέμπεται ακτινοβολία Γ, η οποία απορροφείται από τη θάλασσα). Εάν, αντίθετα, υπάρξει διαρροή, οι μετρητές θα δείξουν το επίπεδο του προβλήματος.
Απο:Κερκυραϊκή Αλεπού

Δεν υπάρχουν σχόλια: