Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009

“ H Βασίλισσα του δάσους”

ΣΤΗΝ ΖΑΚΥΝΘΟ
ΤΗΝ ΛΕΜΕ ΞΥΛΟΚΟΤΑ

Μπεκάτσα
Το πιο μυστήριο από όλα τα αποδημητικά πουλιά ή μπεκάτσα με τις αποδημίες της, τις δασόβιες συνήθειές της, με την νυχτόβια και μοναχική ζωή της μαγεύει πάντα τους οπαδούς της παρατηρητές, φυσιοδίφες συγγραφές και κυνηγούς.
Η μπεκάτσα είναι γνωστή από την αρχαιότητα.
Ό Αριστοτέλης το 350 π.Χ. στο έργο του...
“Βελουδομάτα” - “ H Βασίλισσα του δάσους”Το πιο μυστήριο από όλα τα αποδημητικά πουλιά ή μπεκάτσα με τις αποδημίες της, τις δασόβιες συνήθειές της, με την νυχτόβια και μοναχική ζωή της μαγεύει πάντα τους οπαδούς της παρατηρητές, φυσιοδίφες συγγραφές και κυνηγούς.

Η μπεκάτσα είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Ό Αριστοτέλης το 350 π.Χ. στο έργο του «Ιστορία των ζώων», μιλάει για την μπεκάτσα, σαν ένα πουλί πολύ διαδεδομένο στην Ελλάδα και μάλιστα κάτι που εκτιμούσαν πολύ οι καλοφαγάδες. Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, γεννημένος το 24 μ.Χ. στο έργο του «Φυσική Ιστορία» συμφωνεί με τις διαβεβαιώσεις του Έλληνα φιλόσοφου και πλέκει και αυτός το εγκώμιο της μοναδικής νοστιμιάς της.
Ή μπεκάτσα αποδημεί μερικώς ή ολικώς αναλόγως με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν και πόσο δυνατό είναι το κρύο. Από την Ευρώπη κατεβαίνει και φθάνει μέχρι την Βόρεια Αφρική με όριο τις μεγάλες αμμώδεις εκτάσεις.
Κατεβαίνει πάντα ανάλογα με την θερμοκρασία, κατά μήκος των ακτών του Ατλαντικού, στις μεσογειακές περιοχές, στην Κορσική, Ιταλία, Αλβανία, Ελλάδα, Βαλεαρίδες νήσους, Ισπανία, Πορτογαλία, Κανάριους νήσους και μέχρι το πράσινο ακρωτήρι και τα νησιά του στον Ατλαντικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: