Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009

Τα καρτέλ κλέβουν???

Και στην άνοδο,
κλέβουν και στην κάθοδο,
και τα 28 δις που δόθηκαν
στις τράπεζες, ταξιδεύουν
στο εξωτερικό


Του Σπύρου Χατζάρα



18% κέρδος από τη Βενζίνη τα ΕΛΠΕ (και ο κ. Λάτσης).

Ελαφρώς χαμηλότερος του 2% αναμένεται να είναι ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο, «εξαιτίας της σταθεροποίησης των τιμών του πετρελαίου στα χαμηλά επίπεδα των 40 δολαρίων ανά βαρέλι και της συγκράτησης των τιμών στα σούπερ μάρκετ» , σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΣΥΕ, κ. Μ. Κοντοπυράκη, που δήλωσε ότι, « το πρώτο εξάμηνο του 2009 το 2% θα είναι η οροφή για τον πληθωρισμό».
Ωστόσο τα καρτέλ συνεχίζουν να μας κλέβουν!
Τα ΕΛΠΕ που διοικούνται από τους ανθρώπους του κ. Λάτση πουλάνε σήμερα, 30 Ιανουαρίου, την αμόλυβδη βενζίνη (95 RON 10PPM) 279,04 ευρώ/1000 λίτρα, το πετρέλαιο κίνησης 356,88 ευρώ, και το πετρέλαιο θέρμανσης 315,35 ευρώ.
Η διεθνής τιμή του πετρελαίου στη Νέα Υόρκη είναι 31.7 ευρώ.
Στις 26 Ιανουαρίου το πετρέλαιο κόστιζε 34.74 ευρώ ,το βαρέλι, (για τον Μάρτιο) και τα ΕΛΠΕ πωλούσαν την αμόλυβδη βενζίνη 95 RON 264,53 ευρώ.
Μέσα σε τέσσερις μόνο μέρες, ενώ το πετρελαίου υποχώρησε.3 ευρώ το βαρέλι, τα ΕΛΠΕ βάζουν καθημερινά καπέλο, και σήμερα πουλάνε με αύξηση 9,5% ενώ το πετρέλαιο «έπεσε» 8.8%. Διαφορά 18.3%.
Το πετρέλαιο θέρμανσης σήμερα 30 Ιανουαρίου, διεθνώς έχει την ίδια τιμή με τις 26 Ιανουαρίου, και όμως τα ΕΛΠΕ πουλάνε 3.35 ευρώ παραπάνω. ( καπελάκι 1,2 %).
-Ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία κατέγραψε συνολικά τον Δεκέμβριο (εγχώρια και εξωτερική αγορά) μείωση 3,3%. Ωστόσο οι βιομηχανίες μείωσαν τις τιμές για εξαγωγή κατά 5% και μόνο 2,7% τις τιμές των προϊόντων που προορίζονταν για την εσωτερική αγορά.
Ο Έλληνας καταναλωτής επομένως επιδοτεί και τις εξαγωγές, πληρώνοντας καπέλο 2.3%, για την «ανταγωνιστικότητα» των ελληνικών προϊόντων.
Ο Έλληνας φορολογούμενος επιδοτεί με τά υψηλά επιτόκια που του χρεώνουν οι Ελληνικές Τράπεζες, αλλά και με τους φόρους που πληρώνει, και την « εισβολή» των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια, αφού με έγκριση των Βρυξελλών, οι τράπεζες ενισχύουν από τα 28 δίς που τους έδωσε το κράτος, τις θυγατρικές τους στο εξωτερικό , την ώρα που περιορίζουν τα δάνεια στο εσωτερικό ,προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, τον Δεκέμβριο του 2008 χορηγήθηκαν δάνεια 2 δισ. ευρώ έναντι 5 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2007.
Το πράσινο φως για την ενίσχυση των θυγατρικών των τραπεζών στα Βαλκάνια με το ελληνικό πακέτο στήριξης των 28 δισ. ευρώ, έδωσε χθες η Ε.Ε.
Η εκπρόσωπος της Επιτροπής Κομισιόν Αμέλια Τόρες δήλωσε ότι τα σχέδια διάσωσης που έχουν υιοθετηθεί σε όλη την Ευρώπη αφορούν στους ομίλους στο σύνολό τους. Δηλαδή, τα κρατικά κεφάλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τη χρηματοδότηση των θυγατρικών τους στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: