Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009

ΤΟ ΜΠΑΤΖΑΡΙ



Με τη γλυκιά του γεύση και τη βελούδινη υφή του, ο χυμός του παντζαριού είναι ένας ευχάριστος τρόπος να διώξουμε το κρύωμα και τη γρίπη του χειμώνα.
Το παντζάρι διαθέτει καθαριστικές ιδιότητες και με τακτική κατανάλωση προσφέρει ευεξία και ομορφιά.
Διεγείροντας τη λειτουργία του συκωτιού, των εντέρων και των νεφρών, προάγει την αποβολή των τοξινών και των ακαθαρσιών από το σώμα.
Επίσης, τονώνει την κυκλοφορία της λέμφου, βελτιώνοντας έτσι την καθαριστική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Σε ποτά και σούπες, το παντζάρι δρα αποτελεσματικά ως αποσυμφορητικό, καταπολεμώντας την καταρροή που συνοδεύει το κρύωμα, το βήχα και τη γρίπη. Ορισμένοι άνθρωποι δεν μπορούν να μεταβολίσουν την κόκκινη χρωστική του παντζαριού και την αποβάλλουν ακίνδυνα με τα ούρα και τα κόπρανα που εμφανίζονται με ροζ χρώμα.
Θεραπευτικές ιδιότητες
•Ως ήπιο καθαρτικό, το παντζάρι προλαμβάνει και θεραπεύει τη δυσκοιλιότητα, την εκκολπωματίτιδα και τις αιμορροΐδες.
•Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι ανοσοβελτιωτικές ιδιότητες του παντζαριού και η αποτοξινωτική του δράση βοηθούν στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου.
•Το φολικό οξύ στα φύλλα αποτελεί πολύτιμο θρεπτικό συστατικό για τις εγκύους.
•Με το κάλιο, τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που περιέχει, το παντζάρι δρα ως ρυθμιστικό της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού τόνου, αλλά και τονωτικό του νευρικού συστήματος.
•Η καταπραϋντική του δράση στο πεπτικό σύστημα βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας, της καούρας, της οξύτητας και της γαστρίτιδας.
•Διευκολύνοντας την πέψη και την απορρόφηση των τροφών, ανακουφίζει από διαταραχές που σχετίζονται με την αδράνεια και την τοξικότητα του στομάχου, όπως τα δερματικά προβλήματα, ο πονοκέφαλος και ο λήθαργος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: