Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

ΧΩΡΙΣ ΣΧΕΔΙΟ ???



ΕΔΩΣΑΝ ΛΕΥΚΗ ΕΠΙΤΑΓΗ 28 ΔΙΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΣΦΥΞΙΑ. ΞΑΦΝΙΚΑ, ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΧΩΡΙΣ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΥΝ ΔΑΝΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. Η ΧΩΡΑ, ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΤΩΝ ΛΑΘΟΣ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΣ.

1. Από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση αποφάσισε να χορηγήσει τη «λευκή επιταγή» των 28 δις ευρώ στις τράπεζες, το ΠΑΣΟΚ, είναι επισημάνει την ανάγκη για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας. Την ανάγκη να διοχετευθεί χρήμα στην αγορά που ασφυκτιούσε και ασφυκτιά, στις επιχειρήσεις που έδιναν και δίνουν αγώνα επιβίωσης. Επιμείναμε και επανήλθαμε πολλές φορές, όταν μάλιστα φάνηκε καθαρά ότι χρήμα από τις τράπεζες στις επιχειρήσεις δεν περνούσε. Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν τα πράσινα παπαγαλάκια.

2. Τα αποτελέσματα της απουσίας βούλησης και πολιτικής για την ενίσχυση με ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας, αποτυπώνονται και στα χθεσινά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα:
Οι ακάλυπτες επιταγές, δηλαδή τα «φέσια» στην αγορά, σύμφωνα με την Τειρεσίας ΑΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2009, κατέρριψαν κάθε ρεκόρ, φτάνοντας στα 1,7 δις. Παρουσιάζουν σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2008 αύξηση κατά 200%.
Τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις εξακολουθούν να παραμένουν παγωμένα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης υποχώρησε τον Ιούνιο στο 8,8% από 18,7 τον περασμένο Δεκέμβριο.

3. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει την χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις με κρατική εγγύηση, συνολικού ύψους 2 δις ευρώ. Θα μπορούσε κανείς να πει κάλιο αργά παρά ποτέ. Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα. Πρόκειται για ένα μέτρο, σχεδιασμένο στο πόδι, όπως όλα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν το τελευταίο διάστημα και για τα οποία είναι διάχυτη η πεποίθηση στους πολίτες, ότι απλά εξυπηρετούν τους εκλογικούς σχεδιασμούς της ΝΔ. Και αυτό είναι που πληρώνει πέντε χρόνια τώρα η χώρα. Τον συνδυασμό των λάθος επιλογών τους και την προχειρότητα με την οποία προσπαθούν να τις διορθώσουν


Δεν υπάρχουν σχόλια: