Κυριακή 9 Αυγούστου 2009

Η Τουρκία καλύπτει το "κενό" που αφήνουμε...


















Του Ανδρέα Λοβέρδου *

"Το 2007, η κυβέρνηση Καραμανλή δίχως σχέδιο και στρατηγική, έκανε ένα αιφνίδιο ενεργειακό -πολιτικό άνοιγμα προς την Ρωσία, το οποίο στη συνέχεια εγκατέλειψε. Η συνήθης έλλειψη συνέχειας στις ενέργειές της, η απουσία του απαραίτητου ολοκληρωμένου σχεδίου και η προσφιλής τακτική της παθητικής παρατήρησης των εξελίξεων εκ μέρους της κυβέρνησης της Ν.Δ. μετέτρεψε το συγκεκριμένο άνοιγμα σε μια μετέωρη κίνηση, που δημιούργησε αντιπαλότητες και παρεξηγήσεις οι οποίες μάλιστα μεταφέρθηκαν και στο εσωτερικό του Υπουργείου Εξωτερικών.
Για πρώτη φορά, μετά τη μεταπολίτευση, προέκυψε το θλιβερό γεγονός, υπηρεσιακά σημειώματα από τις πρεσβείες μας στο Κίεβο και τη Μόσχα να εμπεριέχουν «αλληλοκατηγορίες» για πρακτόρευση συμφερόντων κ.λ.π.
ο κενό, ωστόσο, που άφησε η Ελλάδα στην περιοχή μας από το 2004, επανειλημμένα έχουμε υπογραμμίσει, πως το έχει ήδη καλύψει η Τουρκία. Υπό το πρίσμα αυτό πρέπει να αξιολογηθεί και η επίσκεψη του πρωθυπουργού, κ. Πούτιν στην Άγκυρα, η ενεργειακή συνεργασία, η πολιτική συνεργασία των δύο χωρών, καθώς και - αφού πάντα κάποιος πρέπει να πληρώνει τον λογαριασμό - οι δηλώσεις του Ρώσου ηγέτη για την Κύπρο με ή χωρίς την παραδρομή που εμπεριείχαν".

Δήλωση του πολιτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σχετικά με την επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού στην Τουρκία και τις δηλώσεις του για την Κύπρο

απο:Reporter

Δεν υπάρχουν σχόλια: