Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Απαράδεκτη αμέλεια ???



ΕΡΩΤΗΣΗ

Για τους κ.κ. Υπουργούς Εσωτερικών και Μεταφορών

Θέμα: «Απαράδεκτη αμέλεια στην πρόληψη πυρκαγιών από τη μη αξιοποίηση των αναμεταδοτών του δορυφόρου HELLAS-SAT».

Α. Το 2003 η χώρα απέκτησε δικό της δορυφορικό σύστημα μετά την επιτυχή εκτόξευση του HELLAS-SAT 2 στην τροχιακή θέση των 39˚ ανατολικά.

Β. Το 2004 εκχωρήθηκαν στην Ελληνική Κυβέρνηση από τον φορέα διαχείρισης του δορυφόρου (ΟΤΕ και λοιπούς μετόχους) 2+1 αναμεταδότες για κάθε χρήση από το Ελληνικό Δημόσιο και για όλη τη διάρκεια της ζωής του δορυφόρου, δηλαδή 13-16 χρόνια.

Γ. Οι αναμεταδότες αυτοί μπορούν και μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τους φορείς του Δημοσίου για χρήσεις που έχουν να κάνουν:

  • Με επικοινωνίες υψίστης ασφάλειας
  • Με διαχείριση περιβάλλοντος
  • Με στρατιωτικούς σκοπούς
  • Με την πρόβλεψη και την επιχειρησιακή διαχείριση των πυρκαγιών κλπ.

Δ. Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά στην πρόληψη των πυρκαγιών θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι δυνατότητες του δορυφόρου με την εγκατάσταση στους ύποπτους και ευαίσθητους χώρους σε όλη την Ελλάδα συστημάτων FULL MONITORING συνδεδεμένα με το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος για την επόπτευση και έγκαιρη διαπίστωση των πυρκαγιών.

Ε. Σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των πυρκαγιών θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι δυνατότητες του δορυφόρου με την εγκατάσταση άμεσα στους χώρους εκδήλωσης των πυρκαγιών συστημάτων V-SAT προκειμένου να έχουν REAL TIME εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος και εκ τούτου δυνατότητα άμεσης παρέμβασης σε τόπο και χρόνο με αποτελεσματικότητα.

ΣΤ. Με δεδομένο ότι το κόστος των προαναφερομένων συστημάτων είναι ελάχιστο σε σχέση με την αποτελεσματικότητά τους η αδράνεια της Κυβέρνησης στην εκμετάλλευσή τους επιτείνει τις τεράστιες ευθύνες της για τις βιβλικές καταστροφές σε Πάρνηθα, Ηλεία και Βορειοανατολική Αττική και επιτείνει επίσης την τραγικότητα της άδικης απώλειας τόσων ανθρώπων.

Μετά τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Ποιοι λόγοι δεν επέτρεψαν τη χρησιμοποίηση της δυνατότητας που τους παρείχε ο HELLAS-SAT από το 2004 μέχρι σήμερα και ποιος ευθύνεται για την εγκληματική αυτή ενέργεια;
  2. Πόσο τραγικά υποκριτική καθιστά την επικοινωνιακή επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος να παρακολουθεί τον χάρτη της Αττικής και τα σημαιάκια στη θέση των πυρκαγιών όταν μπορούσε να δει σε REAL TIME εικόνα τις φωτιές και την επιχειρούμενη πυρόσβεση;
  3. Ποιος ευθύνεται για την αδιαφορία χρήσης τόσο σύγχρονων μεθόδων πρόληψης και παράδοσης της αττικής γης και των περιουσιών των Ελλήνων φορολογούμενων στις φλόγες.
  4. Ποιος ευθύνεται για την εγκληματική αμέλεια στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων του δορυφόρου για την σε REAL TIME διαχείριση της πυρκαγιάς μέσω δορυφορικής εικόνας και την εξ αυτού δυνατότητα ορθολογιστικής διαχείρισης μέσων και προσωπικού;
  5. Γνωρίζουν εν τέλει οι κ.κ. Υπουργοί την ύπαρξη των δορυφορικών δυνατοτήτων που παρέχονται στο Ελληνικό Δημόσιο ή καθεύδουν όπως συνήθως στον θρόνο της εξουσίας τους;

Ζητούνται απαντήσεις. Το απαιτούν οι χαμένες ζωές των αδικοχαμένων συμπολιτών μας. Το απαιτούν όσοι έχασαν τις περιουσίες τους. Το απαιτεί το κατεστραμμένο περιβάλλον. Το απαιτούν χιλιάδες στρέμματα καμένης γης.

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Μιχάλης Καρχιμάκης

Γρηγόρης Νιώτης

Βασίλης Οικονόμου

Εύη Χριστοφιλοπούλου

Ντίνος Βρεττός

Γιώργος Ντόλιος

Γιάννης Αμοιρίδης

Χάρης Τσιόκας

Γιάννης Σκουλάς

Μάρκος Μπόλαρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: