Σάββατο 1 Αυγούστου 2009

ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΒΑΡΙΑ Α !!!!!!!!!!!!

ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟΝ

ΜΕΤΑΘΕΣΑΝΕ ???

ΑΝΤΕ ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΑΡΧΗΓΟΣ!!!

ΠΥΡΑΡΧΟΣ- ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

ΝΟΜΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ


«Οι μόνοι που διαθέτουν σχέδιο κάθε χρόνο και το εφαρμόζουν κατά γράμμα είναι, δυστυχώς, οι εμπρηστές», λέει ο κ. Νίκος Χανιάς, διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ζακύνθου. Όπως καταγγέλλει, στο νησί δρουν οργανωμένα κυκλώματα εμπρηστών που εκμεταλλεύονται το θολό ιδιοκτησιακό τοπίο.
Το καταστροφικό καλοκαίρι του 2007 επίσης δεν δίδαξε πολλά στην Πυροσβεστική που επαναλαμβάνει πολλά από τα λάθη του παρελθόντος.

Φωτιές στη Ζάκυνθο...
Υπάρχει οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών στο νησί.

Γιατί;
Η βασικότερη αιτία είναι το θολό ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Ποιος έχει αναλάβει τις έρευνες για τους εμπρηστές;

Εκτός από την Πυροσβεστική, στις έρευνες συμμετέχουν η ΕΥΠ και η κρατική Ασφάλεια.

Διδαχθήκαμε κάτι από το εφιαλτικό 2007;

Οι 80 νεκροί, τα 2.700.000 στρέμματα καμένης γης, τα 301.320 στρέμματα αποτεφρωμένων περιοχών Νatura, η Αρχαία Ολυμπία, ο Καϊάφας, οι κατεστραμμένες περιουσίες και οι ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον ξεχάστηκαν γρήγορα. Τι θα έπρεπε να γίνει μετά το 2007;

Λείπει ένα κεντρικό σύστημα ολοκληρωμένης αντιμετώπισης- διαχείρισης καταστροφών «Ιntegrated Εmergency Μanagement System- ΙΕΜS», το οποίο θα επιτρέπει την άμεση λήψη αποφάσεων, θα συντονίζει τους εμπλεκόμενους φορείς, θα αποτρέπει συμπεριφορές πανικού και επικάλυψη αρμοδιοτήτων και θα αποκαθιστά τους πυροπαθείς και το περιβάλλον.

Ποιες οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από τις πυρκαγιές;

Δυσμενείς κλιματικές αλλαγές, διάβρωση εδαφών, μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα, οξείδια θείου και αζώτου, βαρέα μέταλλα και διοξίνες είναι τα κύρια «δώρα» των δασικών πυρκαγιών. Ενδεικτικά από τα 1.472.000 καμένα στρέμματα δάσους στην Εύβοια και την Πελοπόννησο το 2007 δεν απορροφώνται πλέον και επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα 17.189.709 τόνοι CΟ2, βασικού υπευθύνου του φαινόμενου του θερμοκηπίου.

Οι αιτίες των δασικών πυρκαγιών;

Σε ποσοστό άνω του 95% τα αίτια είναι ανθρωπογενή. Εμπρησμοί από πρόθεση ή από αμέλεια.

Υπεύθυνοι...
Ακραία καιρικά φαινόμενα, ασύμμετρη ανικανότητα. Η προστασία του εθνικού φυσικού μας πλούτου ελλείψει πολιτικής βούλησης δεν έχει ιεραρχηθεί ως εθνικό θέμα μείζονος σημασίας για όλους μας.

Η απουσία των ελικοπτέρων στις πρώτες φετινές φωτιές οφείλεται στο γεγονός ότι... έβρεχε;

Η οικονομική αφερεγγυότητα και οι οφειλές του Δημοσίου προς τις προμηθεύτριες εταιρείες ήταν η αιτία της καθυστερημένης μίσθωσης των ελικοπτέρων. Προφανώς ο κ. Μαρκογιαννάκης παρακολουθεί το δελτίο καιρού της... Πετρούλας.

Πυροσβέστης...
Τρόπος ζωής, περίσσευμα ψυχής, αλτρουισμός και υπέρβαση βιολογικών ορίων.

Συμβασιούχος πυροσβέστης...
Συμπληρώνει τη στρατιά των εγκλωβισμένων- εξαπατηθέντων συμβασιούχων του Δημοσίου, 5.500 φθηνοί εργάτες πρώτης γραμμής, με πολλά θύματα, δεύτερης ταχύτητας όμως σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, ασφαλιστικά, οικονομικά δικαιώματα.

Εθελοντής πυροσβέστης...
Τιμητική και άμισθη ιδιότητα. Δεν υπάρχει στη χώρα μας κίνημα εθελοντών, με φανερές επιπτώσεις στη δασοπροστασία και σε άλλους τομείς.

Πρόληψη...
Σχεδόν ανύπαρκτη, παρ΄ ότι λειτουργεί απολύτως συμπληρωματικά με την καταστολή. Απροστάτευτα τα δασικά οικοσυστήματα της χώρας. Η κυβέρνηση έχει αντιστρέψει το δόγμα και επιλέγει το «θεραπεύειν αντί του προλαμβάνειν».

Δασικές Υπηρεσίες...
Υποστελεχωμένες, χωρίς πόρους και μέσα, δεν εκπονούν ούτε υλοποιούν μελέτες έργων βελτίωσης των υποδομών πυρασφάλειας στα δάση (αντιπυρικές ζώνες, καθαρισμοί, συντήρηση δασικού οδικού δικτύου, δεξαμενές κ.λπ.).

Σχέσεις Πυροσβεστικής Υπηρεσίας- Δασικής Υπηρεσίας...

Κάκιστες, κινούνται σχεδόν ανταγωνιστικά εις βάρος της δασοπροστασίας, λειτουργούν ως δίπολο και όχι ως δίδυμο. Το δάσος χρειάζεται και τον δασολόγο και τον πυροσβέστη. Σχεδιασμός αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών...

Επιδερμικός και αποδεδειγμένα αναποτελεσματικός. Οι μόνοι που διαθέτουν σχέδιο κάθε χρόνο και το εφαρμόζουν κατά γράμμα είναι, δυστυχώς, οι εμπρηστές.

Πυρκαγιές περιαστικών δασών...

Η έλλειψη πολιτικής γης (Δασολόγιο, Κτηματολόγιο, χρήσεις γης)

και η κρατική αδιαφορία ευθύνονται αποκλειστικά για την εξαφάνιση και των τελευταίων πράσινων πνευμόνων γύρω από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Η αναλογία κατοίκου ανά τ.μ. πρασίνου, για τους Αθηναίους, είναι η χειρότερη στην Ευρώπη. Τα κάρβουνα του Υμηττού και της Πεντέλης γίνονται για κάποιους χρυσάφι.

Καταστολή- προβλήματα μηχανισμού...

Ο ηρωισμός των πυροσβεστών δεν αρκεί να καλύψει τις 3.129 κενές οργανικές θέσεις, την αναξιοκρατία και αδιαφάνεια στις κρίσεις, προαγωγές, προσλήψεις, ούτε τον συνεχιζόμενο πόλεμο αλληλοεξόντωσης των γαλάζιων παρεών
(φουρλικών- κοηκών).
Ποια η κατάσταση των πυροσβεστικών μέσων;

Με πολλά προβλήματα (ελαστικά, σύστημα πέδησης, βλάβες) ο συνολικός στόλος των 1.602 πυροσβεστικών οχημάτων, αλλά και ελλείψεις σε σωλήνες και ατομικό εξοπλισμό.

Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα...
Τα 13 από τα 21 Καναντέρ (ο τύπος CL-215) είναι γερασμένα.

ΑΠΟ:ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: