Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Καμπανάκι’ παιδιάτρων ???



Για την υγεία των εφήβων

Του Δημήτρη Καραγιώργου
*Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνουν και στην Ελλάδα προβλήματα, που αφορούν στην υγεία των εφήβων, όπως η παχυσαρκία, η νευρική ανορεξία και ο εθισμός στο διαδίκτυο, σύμφωνα με έρευνες της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου ‘Αγλαΐα Κυριακού’.
*Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η υγεία των εφήβων στις Ευρωπαϊκές χώρες δεν βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο και για το λόγο αυτό προτρέπει την ανάπτυξη προγραμμάτων για τους εφήβους με βάση συγκεκριμένες συστάσεις (κατάλληλες ώρες λειτουργίας, εμπιστευτικότητα, φιλικό και εκπαιδευμένο προσωπικό).
*Η Μονάδα Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) λειτουργεί με βάση τις συστάσεις αυτές από τον Οκτώβριο του 2006. Μέχρι σήμερα, έχει δεχθεί πάνω από 9.000 επισκέψεις και παρακολουθούνται πάνω από 1.700 έφηβοι. Ορισμένα από τα θέματα που αντιμετωπίζονται και ‘χαρακτηρίζουν’ τους νέους της εποχής μας είναι τα εξής:
*Πάνω από 600 έφηβοι με αυξημένο βάρος σώματος προσήλθαν στη ΜΕΥ μέχρι σήμερα. *Σημαντικός αριθμός εξ’ αυτών παρουσιάζει συνοδά προβλήματα όπως η υπέρταση, η υπερουριχαιμία, η τάση για σακχαρώδη διαβήτη, η διαταραχή λιπιδίων του αίματος (χοληστερίνη κ.α.), το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών κ.α.
*Η παχυσαρκία συνιστά ωρολογιακή βόμβα για τη χώρα μας, καθώς αναμένονται σημαντικές επιπτώσεις στο μέλλον, αφού οι παχύσαρκοι έφηβοι έχουν σημαντική πιθανότητα να εμφανίσουν καρδιαγγειακές ασθένειες, διαβήτη ή και ορισμένους τύπους καρκίνου κατά την ενηλικίωσή τους.
*Έρευνα, που διεξήγαγε η ΜΕΥ έδειξε ότι ένας στους τέσσερις εφήβους έχει αυξημένη πίεση, ένας στους πέντε έχει πρόβλημα χοληστερίνης και ένας στους έξι κινδυνεύει από διαβήτη!
*Στην έρευνα πήραν μέρος 431 έφηβοι 10 - 18 ετών (213 αγόρια και 218 κορίτσια) με αυξημένο βάρος σώματος, που προσήλθαν στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας σε χρονικό διάστημα 19 μηνών (Νοέμβριος 2006 - Μάιος 2008). Τα συμπεράσματα προκαλούν εύλογα ανησυχία:
*Το 23,4% των εφήβων (101/431) εμφάνισε αύξηση αρτηριακής πίεσης σε σχέση με το φύλο, την ηλικία και το ύψος. Στους ενήλικες, η υπέρταση ορίζεται ως 140 mm Hg ή υψηλότερη όταν πάλλεται η καρδιά (συστολική πίεση) ή 90 mm Hg και άνω μεταξύ των παλμών της καρδιάς (διαστολική πίεση). Δεν υπάρχουν αντίστοιχα όρια για τα παιδιά και τους εφήβους. *Ωστόσο, οι τελευταίες διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά με υψηλή αρτηριακή πίεση τείνουν να εξελίσσονται σε υπερτασικούς ενήλικες

Δεν υπάρχουν σχόλια: