Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

ΠΡΟΛΗΨΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 55 ΕΤΟΣ ???

Τι είναι ο εκφυλκισμός
της ωχράς κηλίδας;

Ο εκφυλκισμός της ωχράς κηλίδας είναι μια ασθένεια που πλήττει ολοένα και περισσότερο κόσμο με το πέρασμα του χρόνου. Η ασθένεια δεν θεραπεύεται και οδηγεί τελικά στην τύφλωση, υπάρχει όμως η δυνατότητα της πρόληψης ώστε να μη φθάσει η νόσος στο τελικό στάδιο που σημαίνει απώλεια της όρασης. Αρχικά θα πρέπει κάθε άνθρωπος μετά τα 55 του χρόνια να εξετάζεται για τη νόσο.
Μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισής της έχουν άτομα με προδιάθεση - αν υπάρχει κάποιος πρόγονος ή κοντινός συγγενής τους που την έχει εκδηλώσει, αν είναι καπνιστές και αν πάσχουν από καρδιοπάθεια. Μερικές απλές κινήσεις μπορεί να σας βοηθήσουν να διαπιστώσετε αν υπάρχει πρόβλημα προτού ακόμα πάτε στον οφθαλμίατρο.
Αφού καλύψετε με το χέρι σας το ένα μάτι, εντοπίστε αν έχετε τα παρακάτω συμπτώματα και στη συνέχεια επαναλάβετε την εξέταση στο άλλο μάτι:- Θολή όραση.- Παραμόρφωση ευθειών, όπως για παράδειγμα η κάσα μιας πόρτας.- Μαύρα σημάδια (σαν μυγάκια).- Απώλεια κεντρικής όρασης (βλέποντας ευθεία μπροστά).- Ευαισθησία στις λάμψεις.- Μειωμένη όραση το βράδυ.- Δυσχρωματοψία.- Λάμψεις, φώτα ή σημάδια τα οποία δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα.
Αν έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως τον οφθαλμίατρό σας καθώς υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να έχετε προσβληθεί από εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας. Οι 8+1 (απλές) συμβουλές για την προστασία των ματιών σας
Οπως είναι γνωστό, η πρόληψη (για κάθε πιθανό και απίθανο πρόβλημα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίσετε) αποτελεί την καλύτερη θεραπεία, γι’ αυτό κρατήστε στο... αρχείο σας τις παρακάτω εννέα συμβουλές ώστε να διατηρήσετε την όρασή σας σε καλή κατάσταση.
1. Σταματήστε το κάπνισμα: Τα χημικά που υπάρχουν στον καπνό καταστρέφουν τις φλέβες στην κηλίδα του ματιού, αυξάνοντας έτσι τρεις με τέσσερις φορές τις πιθανότητες εμφάνισης εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας.
2. Μην επιτρέπετε το κάπνισμα στο σπίτι: Αν κάποιος από το περιβάλλον σας καπνίζει, υποχρεώστε τον να βγαίνει έξω. Το παθητικό κάπνισμα διπλασιάζει τις πιθανότητες να εμφανίσετε την ασθένεια.
3. Προστατεύστε τα μάτια σας από τον ήλιο: Οι ακτίνες του ήλιου καταστρέφουν την ωχρά κηλίδα. Φοράτε πάντα γυαλιά ηλίου με απορροφητικούς ή έστω πολωτικούς φακούς. Ποτέ όμως γυαλιά που τα πήρατε από το περίπτερο, για παράδειγμα, επειδή ήταν φθηνά ή όμορφα.
4. Τρώτε λαχανικά: Πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα δεν βοηθούν μόνο τη συνολική σας υγεία, αλλά και την υγεία των ματιών σας. Σκουρόχρωμα λαχανικά, όπως το σπανάκι και το σγουρό λάχανο, είναι πλούσια σε ωχρίνες και περιέχουν αντιοξειδωτικά, που προστατεύουν την υγεία των ματιών.
5. Μειώστε τα λίπη: Αποφύγετε τις πλούσιες σε κεκορεσμένα λίπη τροφές. Βούτυρο, πλήρη γαλακτοκομικά και λιπαρά κρέατα θα πρέπει να τα αποφεύγετε. Προτιμήστε ψάρια πλούσια σε έλαια, όπως ο σολομός και η σαρδέλα. Ετσι προστατεύετε τις αρτηρίες σας από σκλήρυνση και θρόμβωση, ενώ καθυστερείτε την πρόοδο της εκφύλισης αν ήδη έχει εκδηλωθεί.
6. Χάστε βάρος: Η ασθένεια πλήττει περισσότερο και συχνότερα τα παχύσαρκα άτομα. Αν είστε ένα απ’ αυτά, είναι καλύτερο να χάσετε βάρος. Ετσι θα βοηθήσετε όχι μόνον τα μάτια σας, αλλά τον οργανισμό σας γενικότερα.
7. Μετράτε την πίεσή σας: Εκτός του ότι η υπέρταση μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακές βλάβες, καταστρέφει τις φλέβες στον αμφιβληστροειδή. Κι όταν ο αμφιβληστροειδής δεν αιματώνεται, καταστρέφεται, με αποτέλεσμα την απώλεια της όρασης.
8. Συμπληρώματα: Αν ο γιατρός σας πει ότι έχετε αυξημένο κίνδυνο να νοσήσετε από εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, ίσως κάποια συμπληρώματα διατροφής βοηθήσουν να το αποφύγετε.
Μην πάρετε όμως κάτι από μόνοι σας.
Ζητήστε συγκεκριμένη ιατρική συμβουλή, γιατί όλα τα συμπληρώματα δεν κάνουν για όλους τους ανθρώπους. Μία φορά το χρόνο στον οφθαλμίατρο!Ο οφθαλμίατρός σας όχι μόνο θα εντοπίσει έγκαιρα τα σημάδια της ασθένειας, αλλά θα βρει πιθανόν κι άλλα προβλήματα που ενδέχεται να έχετε και να μην τα έχετε εντοπίσει. Για παράδειγμα, τα μάτια μπορεί να προειδοποιήσουν για διαβήτη, καρδιοπάθεια, υπέρταση, ακόμα και κάποιες μορφές καρκίνου. Αν δεν έχετε άλλο πρόβλημα όρασης, θα πρέπει να κάνετε οφθαλμολογική εξέταση μία φορά στα δύο χρόνια.
Αν πάλι υπάρχει κάτι άλλο, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο
Απο:madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: