Πέμπτη 21 Αυγούστου 2008

S.O.S. για τα τσιμπούρια !!!




Πρώτη μέρα κυνηγίου για την περίοδο 2008-2009, η σημερινή όπου επιτρέπεται η θήρα όλων των πτερωτών εκτός από την πέρδικα και το φασιανό που «ξεκινούν» στις 15 Σεπτεμβρίου.


Το ενδιαφέρον των κυνηγών, αυτές τις ημέρες εστιάζεται κυρίως στο ορτύκι, το τρυγόνι και τη φάσα, θηράματα που σαγηνεύουν πολλούς. Η βασικότερη φετινή καινοτομία είναι η υποχρεωτική καθιέρωση του λεγόμενου «φωσφορούχου» γιλέκου για ορισμένα θηράματα προς αποφυγή ατυχημάτων και συγκεκριμένα για το ορτύκι, την μπεκάτσα, το λαγό και το αγριογούρουνο.
Υπάρχει, επάρκεια θηραμάτων. Υπάρχουν πολλά αγριογούρουνα, ενώ σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία έχει αυξηθεί και ο λαγός. Το πρόβλημά είναι η ορεινή πέρδικα καθώς δεν μπορεί να αναπαραχθεί για εμπλουτισμό και οι πληθυσμοί της στα βουνά συνεχώς μειώνονται.
Αυτός είναι και ο λόγος που για τη φετινή περίοδο έχει μειωθεί ο αριθμός των επιτρεπόμενων θηραμάτων ανά κυνηγό της πετροπέρδικας από 4 σε 2.

Το παρήγορο είναι ότι για πρώτη φορά έχει ξαναεμφανιστεί η πεδινή πέρδικα που είχε σχεδόν εξαφανιστεί.


S.O.S. για τα τσιμπούρια


Εν τω μεταξύ S.O.S. για το τσιμπούρι που μεταδίδει τον αιμορραγικό πυρετό της Κριμαίας απευθύνει προς τους κυνηγούς και όχι μόνο με πρόσφατη εγκύκλιό του και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επισημαίνοντας ότι:
«Η παραπάνω ασθένεια είναι μια ευρέως εκτεταμένη ιογενής ασθένεια που μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω ειδικού κρότωνα (τσιμπούρι) από οικόσιτα αλλά και άγρια ζώα όπως αιγοπρόβατα, βοοειδή, άλογα, πτηνά, λαγούς κ.λπ.
Γι΄ αυτό το λόγο εφιστούμε την προσοχή σε αγρότες, κτηνοτρόφους, κυνηγούς κ.λπ.


Και τους παρακαλούμε να λαμβάνουν τα εξής μέτρα:


*Αποφυγή κατά το δυνατόν περιοχών όπου υπάρχουν τσιμπούρια.
*Χρήση εντομοαπωθητικών στα γυμνά μέρη του σώματος (συνιστώνται τα εντομοαπωθητικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο –DEET- και ακολουθούνται οι οδηγίες που αναφέρονται στο σκεύασμα).
*Κατάλληλο ντύσιμο και συγκεκριμένα πουκάμισα με μακριά μανίκια που κουμπώνουν στον καρπό, μακρύ παντελόνι, κάλτσες, υποδήματα και γάντια. Το παντελόνι θα πρέπει να τοποθετείται μέσα στις κάλτσες και τα μανίκια του πουκαμίσου μέσα στα γάντια.
* Να γίνεται αυτοέλεγχος για τυχόν ύπαρξη τσιμπουριών στο δέρμα. Σε περίπτωση που εντοπιστεί ύπαρξη τσιμπουριού να γίνεται παραπομπή σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, ώστε να γίνεται σωστά η αφαίρεσή του».


από :kafeneio

1 σχόλιο:

Anonymous είπε...

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΑΜΕΣΑ
ΤΑ ΖΩΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΑΥΤΗ Η ΣΦΑΓΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΠΕΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΟΤΙ ΠΕΤΑΕΙ ΚΑΙ ΟΤΙ ΠΕΡΠΑΤΑΕΙ .