Τρίτη 26 Αυγούστου 2008

ΤΕΛΟΣ κ .ΝΟΜΑΡΧΑ !!!


Ωριμο τέκνο των καιρών η μεταρρύθμιση αυτή θα συνεπάγεται την δημιουργία ενός και μόνο ενιαίου Δήμου γα όλο το νομό Ζακύνθου και την μετατροπή της Νομαρχίας μας σε επαρχείο του Νομού Ιόνιων νησιών με έδρα την Κέρκυρα και με έναν υπο - νομάρχη επικεφαλής.


Η εξέλιξη του θεσμού

Πως θα εξελιχθεί ο θεσμός τα επόμενα χρόνια είναι δύσκολα ακόμα να προβλέψουμε παρά τις εκτιμήσεις που γίνονται. Χωρίς αμφιβολία η πρώτη μεταρρύθμιση με τη νομαρχιακή αυτοδιοίκησης και την συνένωση των κοινοτήτων σε μικρούς Δήμους, Τουλάχιστον σε ότι αφορά τον τόπο μας, εξελίχθηκε σε μια μεγάλη αποτυχία.

Γέμισε το νησί μας από πολιτικούς, υπηρέτες του δημοσίου συμφέροντος, αλλά το έργο που άφησαν συνολικά υπολείπεται τραγικά σε σχέση με τις ανάγκες του τόπους. Κατασπαταλήθηκαν πολλά χρήματα από την αυτοδιοίκηση αλλά τα μεγάλα προβλήματα υποδομών του νησιού παραμένουν ως έχουν.

Αντίθετα σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως η συνδιαχείριση της καθαριότητας και της ύδρευσης, τα σκάνδαλα ήταν τόσα πολλά και κραυγαλέα που αντιλαμβάνεται πλέον κάποιος, γιατί ο θεσμός της αυτοδιοίκησης και οι περισσότεροι αιρετοί δεν χαίρουν εκτίμησης στην κοινή γνώμη, τουλάχιστον εκείνη που γνωρίζει και σκέπτεται.

Ετσι σήμερα μάλλον με ανακούφιση πληροφορούνται οι πολίτες ότι θα τελειώσει ο στρατός των έμμισθων αιρετών και ότι στη θέση τους θα αποφασίσουν λίγοι και θέλουμε να πιστεύουμε ικανοί αυτοδιοικητικοί παράγοντες.

Κολυμβήθρα του Σιλωάμ
Ο ένας Δήμος

Στην περίπτωση της Ζακύνθου η δημιουργία ενός και μόνο Δήμου με έδρα την ιστορική πρωτεύουσα του νησιού ανοίγει το δρόμο για την κατάργηση σχημάτων όπως οι Σύνδεσμοι, οι οποίοι στην καλύτερη των περιπτώσεων θα υποχρεωθούν να μετεξελιχθούν σε δημοτικές επιχειρήσεις. Οι δημοτικές όμως επιχειρήσεις εκ των πραγμάτων και σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο μπορούν να υπάρχουν μόνο ως κερδοφόρες επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα νοείται ζημιογόνος δημοτική επιχείρηση και εκ των αραγμάτων θα λειτουργούν με κριτήρια καθαρά αναπτυξιακά και εν πολλοίς ιδιωτικοοικονομικά.

Το νέο μοντέλο του ενός και μεγάλου Δήμου προφανώς και στην περίπτωση της Ζακύνθου, όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, θα κληθεί να κλείσει τις μαύρες τρύπες που έχουν τα οικονομικά των ΟΤΑ σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει νέο οργανόγραμμα, νέες οικονομικές υπηρεσίες και νέα ανταποδοτικά τέλη, έτσι ώστε να υπάρχει καταρχήν ισορροπία μεταξύ εσόδων και δαπανών. Οι Δήμαρχοι βέβαια - και με το δίκιο τους - προσβλέπουν στην προίκα του κρατικού προϋπολογισμού, για το ξεπέρασμα των δυσκολιών της εφαρμογής του νέου νόμου.

Δηλαδή την επιστροφή των χρωστούμενων - όπως λένε- που είναι τόσα πολλά ώστε να κλείσουν όλες οι μαύρες τρύπες στους ΟΤΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: