Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008

ΤΟ ΜΑΘΑΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ !!!



Θρησκευτικό πόλεμο κοντεύει να προκαλέσει ένας βάτραχος που εκτίθεται σε μουσείο της βόρειας Ιταλίας. Αδιαφορώντας για την έντονη αντίδραση του προκαθημένου της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ΄, το διοικητικό συμβούλιο του μουσείου Museion του Μπολτσάνο θα εξακολουθήσει να φιλοξενεί το άγαλμα ενός «εσταυρωμένου» πράσινου βατράχου που κρατάει ένα ποτήρι μπίρας στο ένα «χέρι» και ένα αυγό στο άλλο. Το ξύλινο γλυπτό είναι έργο του αποβιώσαντος καλλιτέχνη Μάρτιν Κίπενμπεργκερ, έχει ύψος 130 εκατοστά και τιτλοφορείται Zuerst die Fuesse. Ο βάτραχος είναι μερικώς καλυμμένος με ύφασμα και είναι καρφωμένος πάνω στο σταυρό ακριβώς όπως ο Ιησούς, ενώ η γλώσσα κρέμεται έξω από το στόμα του.
Εργα του Γερμανού καλλιτέχνη έχουν φιλοξενηθεί και από την Tate Modern, την Saatchi Gallery του Λονδίνου, την Μπιενάλε της Βενετίας, ενώ έχουν προγραμματιστεί αναδρομικές εκθέσεις στη Νέα Υόρκη και το Λος Αντζελες. Ο έφορος του μουσείου στον Ανω Αδίγη, που βρίσκεται στα σύνορα Ιταλίας και Γερμανίας, υποστηρίζει ότι ο καλλιτέχνης που πέθανε το 1997 θεωρούσε το έργο αυτοπροσωπογραφία που εξέφραζε την ανθρώπινη αγωνία.
Προφανώς η ερμήνεια του καλλιτέχνη δεν ικανοποιήσε την Αγία Εδρα, που σε επιστολή προς τον ανώτατο αξιωματούχο των τοπικών αρχών, Φραντζ Παλ, ο οποίος είχε εξ αρχής ταχθεί εναντίον της έκθεσης του έργου, αναφέρει ότι το έργο «πληγώνει το θρησκευτικό συναίσθημα πολλών ανθρώπων που βλέπουν τον σταυρό ως σύμβολο της αγάπης του Θεού».
απο:Mantata,GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: