Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

Να αλλάξουμε το μοντέλο της ανάπτυξης,

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΝΑ ΣΩΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΝΑ ΛΕΜΕ ΘΑ ΠΑΓΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γ. Παπανδρέου, προήδρευσε χθες στη Ν. Υόρκη της συνεδρίασης του προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, την οποία απασχόλησαν δύο μεγάλα ζητήματα: Της κλιματικής αλλαγής και της οικονομικής κρίσης. Μετά την συνεδρίαση ο Γ. Παπανδρέου επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

- «Αυτά τα δύο μεγάλα ζητήματα συγκλίνουν σε ένα πολύ απλό στόχο. Το στόχο να αλλάξουμε το μοντέλο της ανάπτυξης, να πάμε σε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, σε μια νέα συμφωνία, που βάζει στο επίκεντρο τον άνθρωπο, τον πολίτη, την οικογένεια καισυμφιλιώνει την παραγωγή, την οικονομική ανάπτυξη, με το περιβάλλον».

- «Αυτό σημαίνει όμως, ότι χρειάζεται να πάρουμε ριζικά διαφορετικές αποφάσεις και για τον τρόπο διακυβέρνησης του πλανήτη μας και των οικονομιών μας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Δεν μπορούμε να σώζουμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις τράπεζες και απ' την άλλη, να λέμε ότι θα παγώσουμε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές για τον εργαζόμενο και την πραγματική οικονομία».

- «Αυτό είναι ένα γενικό συμπέρασμα αυτών των Επιτροπών, αλλά θα έλεγα και όλων των προοδευτικών σοσιαλιστικών κομμάτων, ότι πρέπει επιτέλους να δημιουργηθεί η οικονομική δομή που θα αναδιανέμει τον πλούτο και τα βάρη θα πέφτουν στις πλάτες εκείνων που μπορούν να τα σηκώσουν, για να μπορέσουμε να έχουμε μια οικονομία που έχει στη βάση της την ισότητα, την κοινωνική συνοχή, την ποιότητα, άρα και τη βιωσιμότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: