Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008

ΧΡΥΣΟΘΗΡΕΣ ΤΡΕΞΤΕ ΤΡΕΞΤΕ ???




ΟΥΡΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 8.00 ΤΟ ΠΡΩΙ *


Η ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ
ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΝΕΤΑΙ

ΑΜΕΣΑ ΑΝ
Ο ΑΓΟΡΑΣΤΗΣ
ΠΛΗΡΩΣΕΙ
ΜΕ ΡΕΥΣΤΟ
Χρυσές λίρες 2 εκατ. πούλησε τις τελευταίες μέρες η ΤτΕ
Ο πυρετός του χρυσού χτυπά και Ελληνες, που έχουν σπεύσει τις τελευταίες μέρες να αγοράσουν χρυσές λίρες αξίας 1,5 με 2 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος φοβούμενοι ότι η διεθνής χρηματοοικονομική κρίση απειλεί την αξία των χρημάτων τους.
χρυσοθήρες»Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχουν πουληθεί από 8.500 μέχρι 11.500 χρυσές λίρες από την κεντρική τράπεζα της χώρας αυτό το διάστημα, αν και είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το ακριβές νούμερο λόγω του ευμετάβλητου της τιμής της λίρας. Η τιμή αγοράς μιας χρυσής λίρας ήταν ίση με 155,71 ευρώ και η τιμή πώλησης με 172,03 ευρώ την Πέμπτη.

Και αναμνήσεις....

Στην δεκαετία του ΄70 ανθούσε η πώληση χρυσών λιρώνστην παράνομη αγορά.
Ο κόσμος δεν είχε εξοικειωθεί με τιςτράπεζες και έσπευδε να κάνει λίρες χρυσές τις οικονομίες του.
Η Τράπεζα της Ελλάδος τότε έδινε μια μόνο λίρα σε κάθε άτομο τον μήνα αν θυμάμαι καλά.
Μόνον αγόραζε ελεύθερα.Οι χρηματιστές που οι περισσότεροι είχαν τα γραφεία τους στηΣοφοκλέους (στο παλιό χρηματιστήριο), έκαναν χρυσές δουλειέςμε τις παράνομες χρυσές λίρες τις οποίες τις πουλούσαν σε μασούριατων 50 τεμαχίων περίπου 360 δραχμές τη μία.
Στη Στοά Ορφανίδου δίπλα στο Χρηματιστήριο "στο πόδι" έκλειναν συμφωνίες και σε χρόνο ρεκόρ άλλαζαν χέρια λίρες και δραχμές.
Ο γνωστός έστελνε τον γνωστό. Στα γραφεία τους δεν έκαναν τέτοιεςσυναλλαγές οι χρηματιστές γιατί αν τους έπιανε η Υπηρεσία Συναλλάγματοςτης Ασφάλειας θα τους πήγαινε στον Εισαγγελέα αλλά θα τους αφαιρούσε και την άδεια.
Στους γάμους τότε οι γονείς συνήθιζαν στην προίκα της κόρης να συμπεριλαμβάνουνκαι χρυσές λίρες κάτι που εκτιμούσε ιδιαίτερα ο γαμπρός και τα πεθερικά φυσικά.
Σήμερα το έθιμο κρατάνε φανατικά οι Ρωμά.
Αυτά που αναφέρω τα έζησα ως πολύ νεαρός εργαζόμενος μέσα στη Στοά τουΧρηματιστηρίου όπως και σήμερα τη λένε και υπάρχει χωρίς όμως εμπορική "ζωή"χωρίς χρυσές λίρες, χωρίς τα πειράγματα των καταστηματαρχών και τα υπονοούμενακαι συνθηματικά για τις λίρες
(ωχρές, κίτρινες, φυματικές, μασούρι, Ελισάβετ,Γιώργηδες),
χωρίς τη μυρουδιά της τυρόπιττας του "Μερακλή", τα αρώματα από τα τέσσεραμαγαζιά καλλυντικών, χωρίς τις νεανικές ωραίες και αξέχαστες αναμνήσεις μου.
Συγγνώμη παρασύρθηκα αλλά και μελαγχόλησα!



απο:Αθηναίο

Δεν υπάρχουν σχόλια: