Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008

ΕΣΥ ΟΤΝ ΧΡΩΣΤΑΣ 1 ευρ ΣΟΥ ΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ???

Φέσι 90 εκατ. ευρώ από τα ΜΜΕ στα Ταμεία



Ολιγωρια από τις αρμόδιες υπηρεσίες
για τη διεκδίκηση των οφειλομένων από τους ασφαλιστικούς φορείς

Της Χριστινας Κοψινη

Την ίδια στιγμή που οποιοσδήποτε απλός πολίτης αυτής της χώρας μπορεί να χάσει το σπίτι του ή τα ελάχιστα έπιπλά του (όπως κατέδειξε και πρόσφατο συμβάν) για χρέος ακόμη και 1.800 ευρώ σε Τράπεζα ή σε ασφαλιστικό Ταμείο, μια ομάδα ευυπόληπτων επιχειρηματιών συνεχίζει να ευνοείται από την ασυλία των ελεγκτικών μηχανισμών αν και χρωστάει εκατομμύρια ευρώ σε ασφαλιστικούς φορείς.

Σε μια περίοδο που τα ασφαλιστικά Ταμεία βλέπουν τα αποθεματικά τους να εξανεμίζονται από τη χρηματοπιστωτική κρίση και τις εισφορές τους να μειώνονται από την πτώση της σταθερούς και πλήρους απασχόλησης, η προκλητική ασυλία σε ιδιοκτήτες των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, επιβεβαιώνει ότι πίσω από τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, βρίσκεται η εξαργύρωση της ισχύος και η επιρροής που υποτίθεται ότι ασκούν στη δημόσια ζωή.

Η «Καθημερινή» έχει στη διάθεσή της την ταυτότητα όλων των επιχειρήσεων που οφείλουν στα ασφαλιστικά Ταμεία. Από το σύνολο των επιχειρήσεων και των Ταμείων σήμερα δημοσιεύει ενδεικτικά στοιχεία μόνο για 39 επιχειρήσεις που οφείλουν στο ΙΚΑ ποσά που υπερβαίνουν τις 100.000. Επισήμως, η διοίκηση του ΙΚΑ αναγνωρίζει ότι οι οφειλές από 150 ΜΜΕ φτάνουν το ποσό των 29 εκατομμυρίων ευρώ. Πολλά από τα ΜΜΕ που οφείλουν στο ΙΚΑ μετακυλίουν τις υποχρεώσεις από ρύθμιση σε ρύθμιση καταβάλλοντας μόνο τις πρώτες δόσεις για να εξασφαλίσουν την ασφαλιστική ενημερότητα.

Κατ’ αρχάς εντάχθηκαν το 1999 στην πάγια ρύθμιση των 36 έως 44 δόσεων. Αργότερα στη διευθέτηση του Νόμου 3232 του 2004. Εως τότε οι ρυθμίσεις έδιδαν τη δυνατότητα επαναρρύθμισης των υποχρεώσεων όταν κάποιος εμφάνιζε πρόβλημα πρόσκαιρης ή μειωμένης ρευστότητας.

Το 2006 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με νέα ρύθμιση που επικρίθηκε ακόμη και από τις οργανώσεις των εργοδοτών, διόγκωσε τις δόσεις σε 96.

Παρ’ όλα αυτά οι περισσότερες από τις εφημερίδες που συμπεριλαμβάνονται στον πίνακα αλλά σχεδόν και το σύνολο των τηλεοπτικών σταθμών δεν εντάσσονται σε καμιά ρύθμιση. Λιγότερες, αλλά με πολύ υψηλές οφειλές (Γ. Α. Κουρής) βρίσκονται σε δικαστική αντιδικία διαρκείας, ενώ άλλες τέθηκαν εκτός ρύθμισης λόγω της μη καταβολής των απαιτούμενων δόσεων (Νέο Κανάλι). Κι άλλες με ποσά οφειλών που ξεπερνούν τα 7 εκατομμύρια ευρώ (Εξτρα) δεν μπήκαν στη διαδικασία να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων όχι μόνο δεν ασκούνται ένδικα μέσα για την είσπραξη των οφειλομένων, αλλά δεν γίνονται καν έλεγχοι για την εξακρίβωση της πραγματικής οφειλής. Ουδείς γνωρίζει εάν οι οφειλές των εργοδοτών έχουν διασταυρωθεί με τα στοιχεία των βιβλίων των επιχειρήσεων.

Συνολικά, υπολογίζεται ότι τα χρέη των ΜΜΕ στα Ταμεία υπερβαίνουν τα 90 εκατομμύρια, αλλά δεν αποκλείεται ο έλεγχος να αναδείξει πολλαπλάσια ποσά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: