Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008

Η ΧΩΡΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ!!!


Από την χθεσινή ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Α. Παπανδρέου, στο Ηράκλειο
Η ΧΩΡΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ. Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΗΓΕΣΙΑ, ΠΟΥ ΤΟΝ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ. Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ.
1. Η χώρα, η πατρίδα, οι πολίτες ζητούν σήμερα αλλαγή πορείας. Η χώρα, η πατρίδα, οι πολίτες απαιτούν υπεύθυνη ηγεσία. Ηγεσία που βάζει το συμφέρον του πολίτη πάνω απ’ το μικροκομματικό όφελος. Που υλοποιεί αυτά που υπόσχεται. Που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα, μέσα από μια δύσκολη συγκυρία. Να διαπραγματευτεί δυναμικά, με υπεύθυνο τρόπο, στην Ευρώπη και αλλού.2. Η σημερινή κυβέρνηση δεν συνδιαλέγεται με τον πολίτη. Λειτουργεί πίσω από κλειστές πόρτες, ασχολούμενη μόνο με τα αδιέξοδά της. Δεν σκέφτεται τις επιπτώσεις των επιλογών της στη ζωή του πολίτη. Δεν σχεδιάζει λύσεις για τα προβλήματα του τόπου. Η πολιτική της κυβέρνησης:- Εξαθλιώνει τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τη γενιά των 400, των 500 ευρώ, αντί να στηρίξει το εισόδημά τους.- Γονατίζει τον οικογενειάρχη, τον αγρότη, τον ελεύθερο επαγγελματία. Και μάλιστα, γονατίζει τον Έλληνα πολίτη, την ώρα που χτυπάει η κρίση την πόρτα της Ευρώπης.- Αντί να προσλάβει νοσοκόμους και γιατρούς για να βελτιώσει την ποιότητα της υγείας, αντί ν’ αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις, βάζει νέους φόρους, μαζεύει χρήμα- Κοροϊδεύει με το Ταμείο Κατά της Φτώχιας, που δεν έχει μοιράσει μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ.- Αντί να ενισχύει τους ασθενέστερους, τινάζει τα τιμολόγια των δημοσίων επιχειρήσεων στα ύψη. Αντί να επιτεθεί στα καρτέλ, να ελέγξει την αισχροκέρδεια, αφήνει ανεξέλεγκτη την αγορά.- Φορτώνει στον πολίτη 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον φόρους, αντί να στηρίξει την οικογένεια, το οικογενειακό εισόδημα και την αγορά που έχει «καθίσει».3. Η κυβέρνηση βάζει νέους φόρους, μαζεύει χρήμα. Για να το κάνει τι; Πού θα πάνε όλα αυτά τα λεφτά; Ποιον θα στηρίξουν; Δεν θα στηρίξουν τον πολίτη. Διότι, αυτή η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για τους λίγους και ισχυρούς και για τους «ημέτερους».
ΕΜΕΙΣ ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ – ΜΕ ΟΡΑΜΑ, ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΣΤΟΧΟ, ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΤΟ ΥΛΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ.
1. Στεκόμαστε με ευθύνη μαζί με τους πολίτες, με ξεκάθαρο στόχο, συγκεκριμένο εθνικό σχέδιο, αποφασισμένοι να το υλοποιήσουμε. Επίκεντρο της πολιτικής μας, ο άνθρωπος και οι ανάγκες του. Διαχρονική μας δέσμευση, να διασφαλίσουμε το δικαίωμα κάθε πολίτη σε μια ανθρώπινη κοινωνία. Εμείς δεν μένουμε στα λόγια. Στηρίζουμε τους ασθενέστερους, αλλά και τη μεσαία τάξη:- Προτείναμε την εφαρμογή ενός φορολογικού συστήματος, που επιμερίζει δίκαια τα φορολογικά βάρη. Με επαναφορά του αφορολόγητου ορίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, φορολόγηση του πλούτου εκεί που πραγματικά υπάρχει, και χρησιμοποίηση των νέων τεχνολογιών για την πάταξη της φοροδιαφυγής.- Προτείναμε την χορήγηση, με πρόταση νόμου, επιδόματος αλληλεγγύης, ύψους 500 έως 1.300 ευρώ, σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως και 10.500 ευρώ.- Προτείναμε την θεσμοθέτηση επιδόματος θέρμανσης, ύψους 300 μέχρι 500 ευρώ.- Προτείναμε, επίσης, με πρόταση νόμου, την αύξηση από 7% σε 11% της επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες.- Καταθέσαμε δέσμη μέτρων για την προστασία των δανειοληπτών από τις αυθαίρετες τακτικές των τραπεζών.- Έχουμε, συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο σχέδιο για το κοινωνικό κράτος. Για να αποκαταστήσουμε το δικαίωμα όλων των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες. Παντού. Στην παιδεία, στην εργασία, στην υγεία, στην ασφάλιση, στην πρόνοια.2. Λεφτά υπάρχουν. Βρέθηκαν στα γρήγορα για τις τράπεζες εκατοντάδες τρισεκατομμύρια. Λεφτά βρίσκονται και για τον πολίτη, όταν υπάρχει πολιτική βούληση. Αυτή την βούληση, εμείς την έχουμε.
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΗΜΕΡΑ, ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΑΥΡΙΟ.
1. Δείξαμε τόση αντιπολιτευτική υπευθυνότητα, όση ποτέ δεν έδειξε η ΝΔ ως αντιπολίτευση:- Μας κατηγορούσε παλαιότερα η ΝΔ για λαϊκισμό, όταν αποκαλύπταμε το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων των Ασφαλιστικών Ταμείων. Τώρα, όλοι καταλαβαίνουν ότι, αν τότε δεν είχαμε κάνει παρέμβαση, σήμερα, το ασφαλιστικό σύστημα θα ήταν κοντά στην κατάρρευση. Γιατί είναι ακριβώς τέτοιες τζογαδόρικες και αρπακτικές πρακτικές που οδήγησαν στη διεθνή κρίση.- Σταθήκαμε και στεκόμαστε υπεύθυνα σε μία σειρά κρίσιμων θεμάτων. Διαμορφώσαμε και επιβάλαμε την εθνική κόκκινη γραμμή στο Σκοπιανό.- Δεν μείναμε όμως μόνο στην αντιπολίτευση. Κάναμε το συμβόλαιο τιμής με τον Ελληνικό λαό Δεσμευθήκαμε με σειρά προτάσεων νόμου να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα του πολίτη.2. Και αύριο, ως υπεύθυνη κυβέρνηση, εμείς θα κάνουμε το πρώτο βήμα: φτιάχνοντας ένα κράτος που να εμπνέει εμπιστοσύνη στον πολίτη. Ένα ευνομούμενο κράτος. Ένα κράτος επιτελικό, που να σχεδιάζει, να ελέγχει, να προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών του. Όχι ένα κράτος διογκωμένο, συγκεντρωτικό, σπάταλο, με διαφθορά και πελατειακές σχέσεις. Και γι’ αυτό, ευθύνη έχει πρώτη η ηγεσία της χώρας, ο εκάστοτε πρωθυπουργός. Και εγώ σας λέω, μπορεί να αλλάξει το εθνικό κράτος και να γίνει υπηρέτης των πολιτών. Υπηρέτης της κοινωνίας.
ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ, ΠΑΛΙ, ΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
1. Η διεθνής κρίση, είναι αποτέλεσμα των νεοσυντηρητικών, των νεοφιλελεύθερων επιλογών. Αυτά που βλέπουμε είναι αποτέλεσμα της πλήρους παράδοσης της πολιτικής, στην αιχμαλωσία των ειδικών και ισχυρών οικονομικών συμφερόντων. Συμφερόντων, που θέλουν να ελέγχουν πολιτικές και πολιτικούς. Η διεθνής κρίση είναι αποτέλεσμα όλων αυτών των πολιτικών που, στην Ελλάδα, έχουν εκφραστή τη Νέα Δημοκρατία. Αυτή είναι η αλήθεια. Αυτή είναι η πραγματικότητα.2. Πολλοί θα αρκεστούν σε λόγια. Πολλοί θα αρκεστούν σε εξαγγελίες και υποσχέσεις. Δεν αρκούν τα λόγια. Στην πράξη, το ερώτημα που δικαιολογημένα ο πολίτης της χώρας μας θέτει είναι, ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό, και της διεθνούς, και της εγχώριας κρίσης.3. Για τη διεθνή κρίση: Να πληρώσουν οι πραγματικοί υπεύθυνοι που ευνόησαν αυτές τις πρακτικές. Που συμμάχησαν με τους ισχυρούς. Που πρόδωσαν την εμπιστοσύνη των πολιτών τους, κυβερνήσεις που πρόδωσαν την εμπιστοσύνη των λαών τους, για να εξυπηρετήσουν αδιαφανή συμφέροντα, το μεγάλο χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο και τους κερδοσκόπους. Ναι, αυτοί πρέπει να πληρώσουν για τα σπασμένα της κρίσης.4. Και σε ό,τι αφορά την εγχώρια κρίση, που φέρει την υπογραφή της σημερινής κυβέρνησης, προειδοποιούμε: Δεν θα αφήσουμε, τον λογαριασμό της δικής τους αποτυχίας, να τον πληρώσει και πάλι ο πολίτης, ο σκληρά εργαζόμενος, ο συνεπής επαγγελματίας, ο δημιουργικός επιχειρηματίας, ο εγκαταλειμμένος από την Πολιτεία αγρότης, ο συνταξιούχος που πάλεψε μια ζωή για μια αξιοπρεπή σύνταξη. Εγγυόμαστε και δίνουμε μάχη για τα δίκαια συμφέροντά τους.
ΝΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ, ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.
1. Έχει έρθει η ώρα για μεγάλες και νέες πρωτοβουλίες για την υποστήριξη της νέας κοινωνικής συμφωνίας. Χρειαζόμαστε σήμερα μια νέα κοινωνική συμφωνία - ένα new deal, όπως λέγεται. Μια νέα πολιτική συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους. Μία πολιτική που στηρίζει το εισόδημα και επενδύει στο μέλλον. Με ισχυρή κρατική παρέμβαση και νέους κανόνες στην αγορά και στο τραπεζικό σύστημα. Λαμβάνοντας κάθε μέτρο για να προστατέψουμε την ελληνική οικονομία. Με την εγγύηση των καταθέσεων. Με την εγγύηση των συντάξεων και του ασφαλιστικού συστήματος. Με την εξασφάλιση της πίστης μεταξύ των τραπεζών, για να έχουν ρευστότητα για τον πολίτη και τον επιχειρηματία.2. Επίσης, εμείς, οι σοσιαλιστές και οι δημοκράτες:- Απαιτούμε ένα νέο αποτελεσματικό πλαίσιο εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που θα προστατεύει τα χρήματα των πολιτών. Και γι’ αυτό, δεσμευόμαστε ως αυριανή κυβέρνηση της χώρας.- Προτείνουμε την αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.- Προτείνουμε σήμερα την ευελιξία και αύριο την αλλαγή στο Σύμφωνο Σταθερότητας. Ώστε να στηρίζει τις επενδύσεις, την εργασία, τις δουλειές και, βέβαια, να επιτρέπει στο κάθε κράτος - μέλος να λάβει όποια μέτρα χρειάζονται για την προστασία των ασφαλιστικών και τραπεζικών μας συστημάτων.Η Ευρώπη, δεν μπορεί πια να είναι μια Ευρώπη μόνο της αγοράς και του ενιαίου νομίσματος. Δεν μπορεί να είναι μια Ευρώπη, που κοιτά μόνο τον πληθωρισμό και ξεχνά την ανάπτυξη, την ανεργία, τα δημόσια αγαθά. Απαιτούμε, εμείς οι σοσιαλιστές, εμείς οι δημοκράτες, μία Ευρώπη που θα επενδύσει στην παιδεία, που θα επενδύσει στην έρευνα, θα πρωτοπορήσει στην καινοτομία, θα επενδύσει σε μία νέα ενεργειακή πολιτική ανανεώσιμων πηγών και υποδομών. Εμείς, γι’ αυτήν την Ευρώπη θα δουλέψουμε όχι, μόνο τώρα ως αντιπολίτευση, αλλά και αύριο ως κυβέρνηση.

1 σχόλιο:

samurai είπε...

κ 20χρονια πριν τι εκανε το κομμα;
δεν υπαρχει εμπιστοσυνη στο κομμα σας πλεον
θα σας φηφισουν μονο οσοι ελπιζουν πως θα μπουν τα παιδια τους σε κανα δημοσιο
καλοποριαρεται να ρωτησω επισης
το αναρχας γιατι το βαζεις αφου εσαι
πασοκος;
(εννοειτε πως δικαιωμα σου ειναι να βαζεις οτι θελεις)απλα περιεργεια