Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2008

ΒΑΡΥ "ΚΑΤΗΓΟΡΩ"


Πρωτοφανείς οι εξελίξεις στη Δικαιοσύνη

Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Βαρύ «κατηγορώ» κατά του υπουργείου Δικαιοσύνης και της ηγεσίας του Αρείου Πάγου για μεθοδεύσεις που τείνουν να εγκαταστήσουν ένα νοσηρό κλίμα εκφοβισμού των λειτουργών της Δικαιοσύνης, εξαπολύει η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), με αφορμή τη σημερινή ημέρα εορτασμού των δικαστών.

Η ΕΕΔΑ διαπιστώνει ότι το σημαντικότερο πρόβλημα που ταλανίζει την ελληνική Δικαιοσύνη, αυτό της πραγματικής διαφύλαξης της συνταγματικά κατοχυρωμένης ανεξαρτησίας της, έχει το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερα επιδεινωθεί από μια σειρά πρωτοβουλιών του υπουργείου Δικαιοσύνης και της ηγεσίας του Αρείου Πάγου, όπως η συρρίκνωση του αυτοδιοίκητου (η πρόσφατη νομοθετική διάταξη με την οποία καταργήθηκε, ύστερα από 15 χρόνια εφαρμογής, ο θεσμός του αυτοδιοίκητου των μεγάλων δικαστηρίων και εισαγγελιών της χώρας, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από το νομικό και δικαστικό κόσμο) αλλά και εγκύκλιοι και γνωμοδοτήσεις που προσβάλλουν τη λειτουργική ανεξαρτησία και την ελευθερία της δικαιοδοτικής κρίσης.
Το χειρότερο, όμως, κατά την άποψη της ΕΕΔΑ, «είναι μια διαφαινόμενη απόπειρα πειθάρχησης του συνόλου των δικαστών με την παραγγελία για άσκηση διώξεων είτε για τη δημόσια διατύπωση κριτικής, όπως στην περίπτωση του προέδρου της Ενωσης Ελλήνων Εισαγγελέων κ. Μπάγια, είτε λόγω "μη συμμόρφωσης" προς μια ιδιαίτερα αμφισβητούμενη, ακόμα και ως προς τη νομιμότητά της, νομολογία του Α.Π., όπως στην περίπτωση του προέδρου Πρωτοδικών κ. Σαλάτα».Στην ανακοίνωσή της που υπογράφεται από τους Δ. Χριστόπουλο και Ν. Αλιβιζάτο, η ΕΕΔΑ χαρακτηρίζει πρωτοφανείς αυτές τις εξελίξεις, διότι «πλήττουν τον πυρήνα του Δημοκρατικού Κράτους Δικαίου και οδηγούν σε μια οπισθοδρόμηση του επιπέδου προστασίας των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων».
Καταλήγει καλώντας τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας να ακούσουν τις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει στο σύνολο του νομικού κόσμου και να αναλάβουν την ευθύνη της διαφύλαξης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.
Στο ίδιο πνεύμα η Ενωση Ελλήνων Ποινικολόγων με αφορμή τον πειθαρχικό έλεγχο του προέδρου Πρωτοδικών Ν. Σαλάτα, διότι δικαίωσε συμβασιούχους παρά την αντίθετη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στην επιχειρούμενη ουσιαστική υπονόμευση της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των δικαστών. Τονίζει ότι η πειθαρχική διαδικασία εις βάρος του συγκεκριμένου δικαστή αναιρεί το δικαίωμα ελεύθερης διαμόρφωσης της δικαστικής κρίσης, ενώ το γεγονός ότι επαναλαμβάνεται, και μάλιστα για ζήτημα που αφορά την έκφραση γνώμης, έχει συνέπεια να διαμορφώνεται πεποίθηση ελέγχου της ελευθερίας του φρονήματός του.


απο:ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ -

Δεν υπάρχουν σχόλια: