Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

Αρεοπαγίτης αμφισβητεί το ψαλίδισμα των αναδρομικών

Μια μεγάλη ανατροπή υπέρ των εργαζομένων και γενικότερα όλων των πολιτών που διεκδικούν αναδρομικά από το Δημόσιο (για αποδοχές, αποζημιώσεις, επιδόματα κ.λπ.) προτείνει δικαστική εισήγηση-σταθμός.




Σύμφωνα με την εισήγηση, πρέπει να ανατραπεί η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που πριν από 2 χρόνια υιοθέτησε μια «σκληρή» γραμμή για τους εργαζομένους, «ψαλιδίζοντας» όλες τις διεκδικήσεις για χρηματικά ποσά που μπορεί να κυμαίνονται από αποδοχές μερικών μηνών έως ενός ολόκληρου έτους.

Η αρεοπαγιτική απόφαση της Ολομέλειας, που είχε επικριθεί ιδιαίτερα (γιατί άλλαζε την πάγια νομολογία υπέρ των εργαζομένων και των διεκδικήσεών τους), κινδυνεύει τώρα με κατάρρευση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) ύστερα από εισήγηση αρεοπαγίτη που αμφισβητεί ευθέως την ορθότητά της και τάσσεται κατά του «ψαλιδίσματος» των αναδρομικών.
Το νομικό ζήτημα αφορά τον χρόνο παραγραφής των αξιώσεων που έχουν οι πολίτες για αναδρομικά από το Δημόσιο, με βάση τη νομοθεσία για το δημόσιο λογιστικό. Μέχρι το τέλος του 2006 όλα τα δικαστήρια της χώρας δέχονταν επί δεκαετίες ότι ο πολίτης μπορεί να υποβάλει την αγωγή κατά του Δημοσίου στο τέλος του οικονομικού έτους και έτσι να διεκδικήσει τα αναδρομικά μίας διετίας (η παραγραφή στις αξιώσεις κατά του Δημοσίου είναι προς το παρόν διετής) αλλά και ενός επιπλέον έτους.
Ξαφνικά στα τέλη του 2006 η Ολομέλεια ΑΠ έκανε 180 μοιρών στροφή και δέχθηκε (με ισχυρή μειοψηφία) ότι οι αξιώσεις είναι αυστηρά διετείς και δεν «μετράνε» από το τέλος του επόμενου οικονομικού έτους (όπως προβλέπει ο νόμος), αλλά από την ημέρα ακριβώς που υποβλήθηκε η αγωγή. Ετσι «ψαλιδίστηκαν» τα αναδρομικά όσων διεκδικούσαν οικογενειακά ή άλλα επιδόματα (ΛΑΦΚΑ, 175 ευρώ κ.λπ.), επιπλέον μισθούς, αποζημιώσεις από κοινοπραξίες κ.λπ., αφού τα ποσά μειώνονται για μερικούς μήνες έως ένα έτος. Η νομολογία αυτή άλλαξε μάλιστα, παρόλο που η ίδια η κυβέρνηση (για να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε διεκδικήσεις τον Δεκέμβριο αναδρομικών για οικογενειακά, ΛΑΦΚΑ κ.λπ.) υπεδείκνυε στους πολίτες πού να απευθυνθούν για να διακόψουν την παραγραφή τους.
Φιλεργατικό το ΣτΕΠαρά το γεγονός ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας συνέχισε να ερμηνεύει επί δεκαετίες τις διατάξεις υπέρ των εργαζομένων, η Ολομέλεια, υπό τον τ. πρόεδρο ΑΠ, Ρ. Κεδίκογλου, δεν παρέπεμψε το ζήτημα στο ΑΕΔ για να αποφανθεί για τη σύγκρουση απόψεων μεταξύ των δύο ανωτάτων δικαστηρίων. Το ζήτημα έφεραν, όμως, στο ΑΕΔ διάφοροι θιγόμενοι πολίτες από την αιφνιδιαστική μεταστροφή της νομολογίας του ΑΠ. Τώρα ο αρεοπαγίτης Αν. Τσόλιας πρότεινε στο ΑΕΔ να ανατραπεί η απόφαση 29/06 της Ολομέλειας ΑΠ και να επιστρέψει η νομολογία και πάλι στην πάγια θέση της υπέρ των εργαζομένων και γενικά υπέρ όλων των πολιτών που αντιδικούν με το Δημόσιο.
Σύμφωνα με τη δικαστική εισήγηση-σταθμό, η Ολομέλεια ΑΠ έσφαλε και ορθή είναι η άποψη του ΣτΕ αλλά και η πάγια νομολογία που ακολουθούσε και ο ίδιος ο ΑΠ μέχρι τα τέλη του 2006 (οπότε εκδόθηκε η 29/06). Κατά τον εισηγητή ο Ν. 2362/95 (για την κωδικοποίηση του δημόσιου λογιστικού) δεν θέλησε να αλλάξει τον χρόνο έναρξης της παραγραφής στις απαιτήσεις που έχουν οι πολίτες κατά του Δημοσίου.
Αλλωστε, η ίδια η εισηγητική έκθεση του Ν. 2362/95 τόνιζε ότι δεν επιφέρει καμία μεταβολή στο θέμα της παραγραφής, όπως είχε επισημάνει και ισχυρή μειοψηφία στον ΑΠ.
Εντούτοις το «ψαλίδισμα» των αναδρομικών που επέβαλε τότε η Ολομέλεια απάλλαξε το Δημόσιο από το βάρος να καταβάλει τεράστια κονδύλια σε χιλιάδες πολίτες που καλόπιστα ήταν σίγουροι ότι θα εισπράξουν ποσά πολύ μεγαλύτερα από αυτά που τους επιδικάστηκαν τελικά.
Αν το ΑΕΔ υιοθετήσει τη δικαστική εισήγηση, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την πλήρη δικαίωση των εργαζομένων και την αποκατάσταση των πραγμάτων σε μια ιδιαίτερα δύσκολη για όλους οικονομική περίοδο. Ωστόσο για να ανατραπεί η απόφαση που «ψαλίδισε» τις οικονομικές διεκδικήσεις, θα πρέπει πρώτα το ΑΕΔ να δεχθεί ως εμπρόθεσμη την αίτηση των πολιτών.
ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

«ΕΜΦΡΑΓΜΑ»Εκκρεμούν 400.000 διοικητικές υποθέσεις
Κραυγή αγωνίας εκπέμπουν οι δικαστές για την τεράστια καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης και την αδυναμία της πολιτείας να πάρει τα κατάλληλα νομοθετικά και οργανωτικά μέτρα.
Στον χώρο της διοικητικής δικαιοσύνης εκκρεμούν τουλάχιστον 400.000 υποθέσεις και ύστερα από κάποιες αποσπασματικές και αμφίβολης συνταγματικότητας ρυθμίσεις, το πρόβλημα γίνεται οξύτερο στον τομέα των αστικών και ποινικών δικαστηρίων.
Στις εκδηλώσεις για τη γιορτή της δικαιοσύνης, ο πρόεδρος της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών Γ. Φαλτσέτος πρότεινε προς την κυβέρνηση δέσμη μέτρων, επικρίνοντας την υποχρηματοδότηση της δικαιοσύνης (παρόλο που αποτελεί παραγωγικό μηχανισμό και σημαντικό μοχλό της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης) αλλά και την κακή λειτουργία και αναποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, εξαιτίας της οποίας δημιουργούνται πολλές δίκες.
«Μαραθωνοδρόμοι»Εκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι η μεγάλη καθυστέρηση αποτελεί φαινόμενο ενδημικό που αποκτά εκρηκτικές και επικίνδυνες διαστάσεις και είναι ταυτόχρονα πολιτικό πρόβλημα γιατί ταλαιπωρούνται χιλιάδες πολίτες.
Επισήμανε ότι η έκδοση ορθής απόφασης ύστερα από 3-5 χρόνια για τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια δικαστήρια και ακόμα περισσότερο για τα ανώτατα δικαστήρια, χάνει την αξία της για τον πολίτη, με αποτέλεσμα να απαξιώνεται η δικαιοσύνη και να κλονίζεται η εμπιστοσύνη του πολίτη.
Τόνισε ότι οι δικαστές έχουν μετατραπεί σε μαραθωνοδρόμους που αντί να προσεγγίζουν τον τερματισμό, αυτός απομακρύνεται συνέχεια.

απο:ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: