Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

Η Μελίνα μας!

Αυτό θα έκανε

Σε λίγες ημέρες θα γίνουν τα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, είκοσι χρόνια, μετά τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την κατασκευή του, που έκανε, το 1989, η Μελίνα Μερκούρη.
Κι όμως, η ιδέα της δημιουργίας αυτού του μεγάλου έργου προέκυψε, για να επιβοηθηθεί η επιστροφή στην Ελλάδα των Μαρμάρων του Παρθενώνα, τα οποία σύλησε και απέσπασε, τον προηγούμενο αιώνα, ο άγγλος λόρδος Έλγιν και βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Δυστυχώς η άσβεστη επιθυμία του ελληνικού λαού, για την επιστροφή των μαρμάρινων μνημείων στο χώρο τους, που τόσο χαρακτηριστικά εξέφρασε η «τελευταία ελληνίδα θεά», η μεγάλη Μελίνα, δεν θα ικανοποιηθεί και το νέο Μουσείο θ΄ ανοίξει τις πύλες του, χωρίς να έχει στις προθήκες του τα κλεμμένα Μάρμαρα.

Τόσες δεκαετίες, τόσες προσπάθειες και τόσοι αγώνες, δεν κατάφεραν να λυγίσουν το διεστραμμένο πείσμα των αρμόδιων κωλο-άγγλων, που συνεχίζουν 200 και πάνω, χρόνια μετά, να φέρονται και να πράττουν σαν τον σιχαμένο, λωποδύτη, πρόγονό τους, που ερχόμενος για πρέσβης στην υποδουλωμένη, τότε, Ελλάδα, βρήκε την ευκαιρία να πλιατσικολογήσει επί των αιώνιων ελληνικών μνημείων.

Πριν λίγες ημέρες, μια χαμένη κυράτσω, βγήκε στο Λονδίνο και μετέφερε την πρόταση της φάρας, που διοικεί το βρετανικό Μουσείο, πως

«…θα ήταν διατεθειμένοι να δανείσουν τα Μάρμαρα για τρεις μήνες, αν η ελληνική κυβέρνηση αναγνώριζε ότι ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο και φρόντιζε για την ασφαλή μεταφορά τους…».
Ο τωρινός υπουργός Πολιτισμού Αντ. Σαμαράς, απέρριψε την πρόταση, επειδή «… η αποδοχή της θα ισοδυναμούσε με τη νομιμοποίηση της υφαρπαγής των Γλυπτών και τον τεμαχισμό του Μνημείου, πριν από 207 χρόνια…».

  • Ίσως, από μια οπτική γωνία, να μην έπρεπε να αντιμετωπίσουμε, έτσι, αυτή τη σιχαμερή πρόταση των άγγλων–κλεπτών των Μαρμάρων μας. Να πούμε ότι συμφωνούμε, να τους βάλουμε όσες υπογραφές ήθελαν, να πάρουμε τα μνημεία και να τα φέρουμε στο Μουσείο της Ακρόπολης και μετά από τρεις μήνες, να τους επιστρέψουμε τα… αρχίδια μας! Κι άστους τους βρωμιάρηδες λορδομένους και μη, να φωνάζουν, να καταγγέλλουν, να κάνουν προσφυγές, να κάνουν δίκες, να…να …να… να…

Αυτό θάκανε και η Μελίνα μας, αν ζούσε σήμερα κι αντιμετώπιζε αυτή την απαράδεκτη και εξοργιστική κατάσταση, σε απόλυτη εναρμόνιση με τη βούληση ΟΛΩΝ, των, απανταχού της γης, ΕΛΛΗΝΩΝ και των φιλελλήνων !…


απο :ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ