Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ...




... και τα καινούργια εφευρήματα της διαπλοκής:

Αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό και οι κατασκευές των διαπλεκόμενων

Στην εποχή της κυριαρχίας του νεοφιλελευθερισμού μεγάλα συμφέροντα ήθελαν να πείσουν, με κάθε τρόπο, ότι οι μάζες βρίσκονται στο κέντρο. Τώρα ορισμένοι ανακάλυψαν μια νέα θεωρία. Σύμφωνα με αυτή ο μεγάλος νικητής των πρόσφατών εκλογών είναι η δεξιά.

1. Η κύρια επιλογή της δεξιάς και των διαπλεκομένων:

Α. Συνειδητή αγνόηση ότι η δεξιά / ακροδεξιά είχε απώλειες ψήφων
Η μέγιστη συνειδητή διαστροφή του εκλογικού αποτελέσματος καταγράφηκε σε εφημερίδες της αντιπολίτευσης οι οποίες διατύπωσαν το επιχείρημα, ότι η επόμενη εκλογική μάχη θα δοθεί στα δεξιά. Ότι αυτή θα εξαρτηθεί από την κατανομή των ψήφων ανάμεσα στη ΝΔ και το ΛΑΟΣ. Το επιχείρημα αυτό είναι ακραία ψευδεπίγραφο. Ο λόγος που το χαρακτηρίζω ως τέτοιο είναι απλούστατος. Πράγματι το ΛΑΟΣ ενισχύθηκε σε ψήφους και πρόσθεσε ένα 3%. Η αύξηση αυτή προήλθε κύρια από τη ΝΔ που έχασε περίπου 11% σε σχέση με τις τελευταίες ευρωεκλογές. Πρόκειται για μια αναδιανομή στο εσωτερικό του ευρύτερου χώρου της δεξιάς / ακροδεξιάς. Η μάχη αυτή έχει το ενδιαφέρον της και θα την αναλύσω στη συνέχεια.
Ο χώρος της δεξιάς / ακροδεξιάς είχε λάβει στις προηγούμενες ευρωεκλογές περίπου 47% (43% συν 4%) και με την προσθήκη μικρότερων κομμάτων 49%. Σήμερα ο ίδιος χώρος, έλαβε κάτι λιγότερο από 40% και με την προσθήκη των ψήφων μικρότερων κομμάτων 42%, δηλαδή, 7% λιγότερο από ότι στην προηγούμενη εκλογική μάχη για το ευρωκοινοβούλιο. Αντίθετα, οι δυνάμεις από το κέντρο και μέχρι την «ακραία αριστερά» έλαβαν άνω των 55%. Ειδικότερα στον δημοκρατικό-αριστερό χώρο το ΠΑΣΟΚ αύξησε τις δυνάμεις του, όπως και οι οικολόγοι-πράσινοι και έχασαν τα κομμουνιστογενή κόμματα. Αντίθετα στη δεξιά ηττήθηκε συντριπτικά η ΝΔ και μόλις το ¼ των ποσοστών που απόλεσε πήγαν στο ΛΑΟΣ.
Οι αριθμοί μίλησαν: πράγματι υπάρχει μια ενδιαφέρουσα αντιπαράθεση εντός της δεξιάς, αλλά η δεξιά συνολικά υποχώρησε. Με κανένα τρόπο το πολιτικό παιχνίδι δεν μπορεί να αρχίζει και να τελειώνει και πολύ λιγότερο να περιορίζεται στη μάχη εντός της δεξιάς και για τη δεξιά. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι κάποιοι επιδιώκουν με μεγάλη αγωνία να εμφανίσουν τις αγωνίες της δεξιάς ως το επίλεκτο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης για τη κοινωνία συνολικά. Όμως, οι δικές τους αγωνίες και συμφέροντα δεν συμπίπτουν με εκείνα της κοινωνίας και του μέλλοντος της χώρας.


Πλήρες κείμενο

πηγή:alzap

Δεν υπάρχουν σχόλια: