Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου 2008

3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 19743 του Σεπτέμβρη 1974:με την Ιδρυτική Διακήρυξη του ΠΑ.ΣΟ.Κ.ανά χειρός ανακοινώνεται η ίδρηση τουΠανελληνίου Σοσιαλιστικού ΚινήματοΤο 1968, αναχωρεί την 1η Γενάρη για το εξωτερικό. Και ένα μήνα αργότερα ιδρύει το ΠΑΚ στη Στοκχόλμη. Αναπτύσσει έντονη δράση στο εξωτερικό και πρωτοστατεί σε αντιχουντικές εκδηλώσεις, κάνοντας διάβημα ακόμη και στο Στέϊτ Ντιπάρμεντ. Προχωρεί σε συνεργασία με το ΠΑΜ, αλλά γρήγορα διαφαίνονται διαφωνίες με τις άλλες αντιστασιακές οργανώσεις, κυρίως για τον χαρακτήρα που θα έπρεπε να λάβει ο αντιδικτατορικός αγώνας. Ξημερώματα της 1ης Νοεμβρίου πεθαίνει ο πατέρας του Γεώργιος Παπανδρέου, αλλά η χούντα δεν του επιτρέπει να έρθει στην κηδεία του. Άφησε μόνον την σύζυγό του και τα παιδιά του να πάνε στην μεγαλειώδη κηδεία, στις 3 Νοεμβρίου.Το 1973 ο Ανδρέας Παπανδρέου οργανώνει την Ευρώπη και την Αμερική. Σε μεγάλες συγκεντρώσεις του ΠΑΚ κηρύσσει τον αγώνα κατά της χούντας, με όλα τα μέσα.

1 σχόλιο:

σίβυλλα είπε...

Γιατί οι στόχοι κι οι ιδέες της Διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη, έχουν παρελθόν, παρόν και μέλλον…
http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/2008/09/3.html


Ένα κείμενο ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ της «Φοιτητική Πρωτοπορείας», της φοιτητικής παράταξης του ΠΑΚ στα δύσκολα χρόνια της 7χρονης δικτατορίας, μας δείχνει σήμερα, επέτειο της Διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη 1974, την πολιτική ωριμότητα αυτών που με την ηγεσία του Ανδρέα Παπανδρέου άλλαξαν τη ζωή της Ελλάδας.
Αυτό το κείμενο μπορεί ν’ αποτελέσει σημείο αναφοράς και παραβολής με τις ιδέες που θα έπρεπε να διατυπώνει η σημερινή Ν. ΠΑΣΟΚ.
Αποτελεί συνεισφορά στην κατεύθυνση της κατανόησης του προβληματισμού, αλλά και των ιδεών που μπορούσε να διαμορφώνει η Νεολαία, πριν πολλές δεκαετίες.
Μπορεί να βοηθήσει τον αναλυτή, τον απλό αναγνώστη στην εξαγωγή συμπερασμάτων, αναφορικά με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των ιδεών με τις οποίες ο Ανδρέας Παπανδρέου “εξόπλισε” τον πολιτικό χώρο της νέας αριστεράς στην Ελλάδα.
Εκτιμούμε πως ο μύθος, δήθεν «εκσυγχρονιστικών» αντιλήψεων, ότι οι νέοι καιροί, η “νέα εποχή” επιβάλλει τη λήθη – ή την αναθεώρηση – ιδεολογικών και πολιτικών καταγωγών, είναι ένα όπλο της νέο-δεξιάς. Πρόκειται για αντιλήψεις που εδραιώνουν το κατεστημένο, επιβάλλοντας “ιδεολογική” του κυριαρχία στο σημερινό προοδευτικό πολιτικό χώρο.
Ναι, οι καιροί και οι συνθήκες αλλάζουν!
Όμως, η καταπίεση ανθρώπου από άνθρωπο, η αδικία, οι πόλεμοι συμφερόντων στον πλανήτη, η καταπίεση λαών, η πείνα στις μη “αναπτυγμένες” χώρες, η αδικία, η ανεργία της σημερινής νεολαίας, η περιθωριοποίηση λαϊκών στρωμάτων, ο αυταρχισμός δεν έχουν αλλάξει!
Συνεπώς, οι προοδευτικές δυνάμεις για ν’ αντιμετωπίσουν όλα τα παραπάνω οφείλουν να μην υποκύψουν στη «λήθη» και να διαθέτουν ένα ιδεολογικό οπλοστάσιο, εργαλείο σκέψης, ανάλυσης και παραγωγής ιδεών, θέσεων και προτάσεων για μια δίκαιη κοινωνία!
Η άγνοια και η αμάθεια, η επιβολή “αμνησίας” είναι τα ισχυρά όπλα της σημερινής νεο-δεξιάς, η αριστερά οφείλει να μην καταθέσει τα δικά της «όπλα».


Ολόκληρο το κείμενο-ντοκουμέντο της φοιτητικής παράταξης του ΠΑΚ, με τίτλο “ΣTOXOI TΩN IMΠEPIAΛIΣTIKΩN ΔYNAMEΩN”, στους ΑΔΕΣΠΟΤΟΥΣ:
(http://xorisafenti.blogspot.com/2008/09/toxoi-tn-imepiaitikn-ynamen.html)


Η απόδοση φόρου τιμής στην Ιδρυτική Διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, της 3ης του Σεπτέμβρη 1874 και τον Ανδρέα Παπανδρέου, εκτιμούμε πως μπορεί να γίνει και μ’ αυτά τα «κείμενα».