Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2008

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΕΙΡΗΝΗΣ



Η βία και οι συγκρούσεις μαίνονται σε διάφορα μέρη του πλανήτη, η Διεθνής Ημέρα Ειρήνης έρχεται ως μια αχτίδα ελπίδας για να μας υπενθυμίσει πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος μας αν αγωνιζόμασταν για να προστατεύσουμε το ιδεώδες αυτό.
Η Διεθνής Ημέρα Ειρήνης, καθιερώθηκε από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 30 Νοεμβρίου 1981 ως ημέρα παγκόσμιας κατάπαυσης πυρός και μη βίας, μια πρόσκληση σε όλα τα έθνη και τους ανθρώπους να τηρήσουν την παύση των εχθροπραξιών κατά την διάρκεια της ημέρας αυτής.
Καλεί όλα τα κράτη μέλη και τους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών να τιμήσουν με αρμόζοντα τρόπο την σημαντική αυτή μέρα καθώς επίσης και να συνεργαστούν με τα Ηνωμένα Έθνη για την επίτευξη παγκόσμιας κατάπαυσης πυρός.
Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Ειρήνης ο ΟΗΕ δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους ανθρώπους στον κόσμο να στείλουν μηνύματα για την ειρήνη στους ηγέτες των κρατών που θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού στις 23 Σεπτεμβρίου 2008.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια ημέρα ειρήνης δεν θα μπορούσε να επουλώσει τα βαθιά τραύματα που έχουν αφήσει οι πόλεμοι στην ψυχή και το σώμα εκατομμυρίων ανθρώπων, ούτε θα μπορούσε να παρηγορήσει τα εκατομμύρια των προσφύγων που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους διωγμένοι από τη λαίλαπα του πολέμου.
Σίγουρα μια ημέρα δεν μπορεί να σβήσει τις πληγές, και παρόλο που ίσως σε κάποιους να φαντάζει άσκοπη ή ακόμα και υποκριτική, η κίνηση αυτή των Ηνωμένων Εθνών να ορίσουν μια ημέρα αφιερωμένη στη μη βία θα μπορούσε να αποτελέσει μια αχτίδα ελπίδας σε μια εποχή που ο πλανήτης ολόκληρος μαστίζεται από πολεμικές συρράξεις, συγκρούσεις και ωμή άσκηση βίας ειδικότερα εις βάρος του άμαχου πληθυσμού.
Ίσως τελικά και να χρειαζόμαστε αυτές τις επετείους, όχι βέβαια επειδή περιμένουμε ότι εκείνη τη μέρα όλα θα επιλυθούν ως δια μαγείας, αλλά για να μας υπενθυμίζει πώς θα μπορούσε να είναι ο κόσμος αυτός αν αποφασίζαμε να προστατεύσουμε και να αγωνιστούμε για το ιδεώδες της ειρήνης, την αξία του οποίου οι περισσότεροι από εμάς είτε έχουμε ξεχάσει είτε απλά to θεωρούμε δεδομένo
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: