Τετάρτη, 1 Απριλίου 2009

Που πάνε τα χρήματα ???


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Κ.Ο. ΠAΣΟΚ
ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
α) Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη
β) Εσωτερικών κ. Π. Παυλόπουλο
γ) Υγείας & Κοιν. Αλληλεγγύης
κ. Δ. Αβραμόπουλο
δ) ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε κ. Γ. Σουφλιά
ΘΕΜΑ:
Οι καταναλωτές πληρώνουν ειδική εισφορά ανακύκλωσης των χρησιμοποιούμενων λαμπτήρων και φωτιστικών φθορισμού η οποία όμως δεν γίνεται!!!
Που πάνε τα χρήματα;

Η αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων πυρακτώσεως με λαμπτήρες φθορισμού συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων.
Όμως στους λαμπτήρες φθορισμού υπάρχει Υδράργυρος που είναι ιδιαίτερα τοξικός. Για το λόγο αυτό προβλέπεται ξεχωριστή φορολόγηση κατά την αγορά τους 0,10€ για κάθε λαμπτήρα και 0,5€ για κάθε φωτιστικό που αποσκοπεί στην ανακύκλωση με ολοκληρωμένη διαχείριση, από την Πολιτεία, των χρησιμοποιημένων λαμπτήρων και φωτιστικών φθορισμού. Τέτοιο πρόγραμμα όμως δεν εφαρμόζεται παρά το ότι εισπράττονται τα χρήματα από τους καταναλωτές κατά την αγορά του λαμπτήρα.
Απεναντίας, οι λαμπτήρες φθορισμού καταλήγουν στους ΧΥΤΑ, σε χωματερές ή και σε άλλα σημεία. Σε κάθε περίπτωση η ανεξέλεγκτη διάθεση τους χωρίς ανακύκλωση δημιουργεί σημαντικό κίνδυνο τοξικής μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα. Κατά τη δήλωση του κ. Κατσαρού, πρώην προέδρου του ΕΦΕΤ, στο 8ο Περιβαλλοντικό Συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, σε σχετική ερώτηση που του έγινε, μόλις τρεις τέτοιοι λαμπτήρες είναι ικανοί να μολύνουν τοξικά τα νερά μιας λίμνης.
Επειδή οι πολίτες πληρώνουν ειδικό φόρο αλλά η ανακύκλωση των φθοριούχων λαμπτήρων και φωτιστικών δεν πραγματοποιείται

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1. Σε ποιο λογαριασμό πάνε τα χρήματα της ειδικής εισφοράς που πληρώνουν οι καταναλωτές, που έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα και ποιο το ύψος του λογαριασμού σήμερα;

2. Ποιος φορέας είναι αρμόδιος για τη λειτουργία του προγράμματος ανακύκλωσης;
3. Πότε θα ξεκινήσει η ανακύκλωση με ολοκληρωμένη διαχείριση (συλλογή, επεξεργασία, ασφαλή απόθεση) των χρησιμοποιουμένων λαμπτήρων και φωτιστικών φθορισμού για την οποία φορολογείται ο καταναλωτής;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Βασίλης Κεγκέρογλου
Δημήτρης Βαρβαρίγος
Μάρκος Μπόλαρης
Μιχάλης Τιμοσίδης
Γιάννης Αμοιρίδης
Γιώργος Πεταλωτής
Απόστολος Κατσιφάρας
Μιχάλης Καρχιμάκης

απο:ΤΟ ΓΡΕΚΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: