Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Την 14η θέση καταλαμβάνει η Αθήνα???



η Ελλάδα

Την 14η θέση καταλαμβάνει η Αθήνα στον τελευταίο κατάλογο του Global Property Guide με τις ακριβότερες αγορές κατοικιών του κόσμου. Παρά τις πιέσεις στις τιμές εξαιτίας της πιστωτικής κρίσης, η απόκτηση διαμερίσματος σε καλή περιοχή της Αθήνας εξακολουθεί να κοστίζει ακριβά.
Οι αναλυτές του Global Property Guide, που ασχολείται με την αναζήτηση ακινήτων μέσω του Διαδικτύου, υπολόγισαν πόσο κοστίζει η αγορά ενός μεταχειρισμένου διαμερίσματος, σε καλή κατάσταση και σε καλή περιοχή, στις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου.
Εκτιμούν ότι για ένα τέτοιο διαμέρισμα στην Αθήνα απαιτούνται περί τα 7.858 δολάρια ανά τετραγωνικό μέτρο, δηλαδή περισσότερα απ' ότι στη Βαρκελώνη (6.523 δολάρια ανά τ.μ.), στη Γενεύη (6.178 δολάρια ανά τ.μ.) ή το Μόναχο (5.255 δολάρια ανά τ.μ.).
Από τον ίδιο κατάλογο προκύπτει ότι ένα διαμέρισμα σε μια από τις μεγάλες πόλεις της Κρήτης κοστίζει ακριβότερα (περί τα 2.981 δολάρια ανά τ.μ.) σε σύγκριση με την Λευκωσία (2.256 δολάρια ανά τ.μ.), τη Σόφια, αλλά και τη Βουδαπέστη. Οι υψηλές τιμές αγοράς καθιστούν τη χώρα μας λιγότερο ελκυστικό προορισμό για κεφάλαια που επενδύουν στην αγορά κατοικίας.
Η Αθήνα συγκαταλέγεται στην προτελευταία θέση της Ευρώπης με απόδοση μόλις 2,7%. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι αποδόσεις ενοικίων βρίσκονται, γενικά, κάτω από το 5% στις περισσότερες Ευρωπαϊκές πόλεις, πράγμα που δείχνει ότι τα ακίνητα εξακολουθούν να είναι υπερτιμημένα.
Οι αποδόσεις ενοικίων βρίσκονται κάτω από το 4% στις εξής πόλεις: Μόναχο, Βαρκελώνη, Βίλνιους, Ελσίνκι, Μαδρίτη, Ρώμη και Λευκωσία. Μόλις έξι πόλεις στον κόσμο παρουσιάζουν αποδόσεις ενοικίων που ξεπερνούν το 10%: στην ηγετική θέση βρίσκεται το Κισινάου με μέση μεικτή απόδοση ενοικίων 14%.
Μετά την πρωτεύουσα της Μολδαβίας ακολουθούν το Κάιρο, η Τζακάρτα, η Μανίλα, τα Σκόπια και η Λίμα. Την πιο ακριβή πόλη για αγορά κατοικίας αποτελεί το Μόντε Κάρλο με τιμές που φθάνουν τα 45.000 δολάρια ανά τετραγωνικό μέτρο και είναι υπερδιπλάσιες της τιμής της δεύτερης θέσης.
Για τη δεύτερη θέση ερίζουν η Μόσχα και το Λονδίνο.
Τα 'φιλέτα' της κεντρικής Μόσχας φτάνουν τα 20.853 δολάρια ανά τετραγωνικό μέτρο, ξεπερνώντας κατά τι την καρδιά του Λονδίνου όπου οι τιμές κυμαίνονται γύρω στα 20.756 δολάρια το τετραγωνικό.

1 σχόλιο:

Matrix είπε...

Απολύτως φυσιολογικό το βρίσκω, περίμενα και ακόμα ψηλότερα.

Ότι θέλουν ζητάνε.