Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Το σπίτι μας καίγεται!»



Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ

Ντομινίκ Στρος-Καν
Παρίσι

«Όχι αισιόδοξος» για την παγκόσμια οικονομία εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν, διαπιστώνοντας ότι το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα απέχει πολύ από το να είναι υγιές και ζητά από τους ηγέτες γενναιότερα μέτρα στήριξης, ανάλογα με αυτά των ΗΠΑ.
Ο κ. Στρος-Καν ζήτησε μεγαλύτερο συντονισμό μεταξύ των κρατών στο θέμα των πακέτων στήριξης, τα οποία υπαινίχθηκε πως σε πολλές περιπτώσεις είναι ανεπαρκή στην Ιαπωνία, την Ευρώπη και αλλού.
Τα μέτρα αυτά «πρέπει να είναι ρωμαλέα», όπως εκείνα που ανακοινώθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε.
Προχωρώντας παραπέρα στην κριτική του, ο επικεφαλής του ΔΝΤ επέκρινε τους πολιτικούς ηγέτες ότι εμφανίζονται σε κλίμα σύμπνοιας στις διεθνείς συναντήσεις, αλλά αλλάζουν απόψεις όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με πίεση στο εσωτερικό της χώρας τους.
Κάθε χώρα «η οποία προσπαθεί να ακολουθήσει μοναχική πορεία, δημιουργεί προβλήματα στους γείτονές της» πρόσθεσε, θίγοντας εμμέσως το ζήτημα του οικονομικού εθνικισμού, ή προστατευτισμού.
Σήμερα, πρόσθεσε ο κ. Στρος-Καν, «το σπίτι μας καίγεται (...) και επομένως πρέπει να λειτουργήσουμε πυροσβεστικά».
Σε ό,τι αφορά το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αυτό «δεν είναι ακόμη υγιές και κατά συνέπεια τα αποτελέσματα της ανάκαμψης δεν είναι επαρκώς σημαντικά».
Πρέπει να φθάσουμε μέχρι το τέλος της εκκαθάρισης των ισολογισμών των τραπεζών, διαδικασία που δεν εφαρμόζεται με την απαραίτητη ταχύτητα, τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: