Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στη Χίο από την Σοφία Μινέϊκο και τον Γεώργιο Παπανδρέου με το παλιό όμως ημερολόγιο.
Αρα η ημερομηνία γέννησής του είναι 18/2/1919.
Σημαντική πολιτική μορφή, άσχετα με το αν κάποιος ήταν οπαδός του ή όχι.
Πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή του τόπου, επιφέροντας ΑΛΛΑΓΗ.
Τα οράματά του ήταν συγκεκριμένα, διατυπώνοντάς τα με σαφή και κατανοητό τρόπο, προχωρώντας στην υλοποίησή τους με τρόπους φιλολαικούς και αποτελεσματικούς.
Οι προοδευτικές δυνάμεις και η Αριστερά, οφείλουν στον Ανδρέα Παπανδρέου το γεγονός πως μπόρεσαν να εκφρασθούν, να καθορίσουν τις εξελίξεις, να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
Το 1980 για παράδειγμα, τα βιβλία των Νέων Ελληνικών στα σχολεία δεν εμπεριείχαν «Ρίτσο» και αρκούνταν στον «Ερωτόκριτο», πράγμα που άλλαξε εκείνοςαπαλλάσσοντας τα βιβλία από το χρώμα της διάκρισης.
Σ' αυτόν οφείλεται η σημερινή μορφή της οργάνωσης των κομμάτων.
Πλησίασε το λαό, με την εξαιρετική του ικανότητα να επικοινωνεί με αυτόν και την αμεσότητα της επικοινωνίας με τον πολίτη.
Είχε μεγάλα πολιτικά χαρίσματα και στρατηγική σύλληψη των γεγονότων και μπορούσε να δει με διορατικότητα τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο τόπος.
Ισχυρή και χαρισματική προσωπικότητα σφράγισε ένα σημαντικό κεφάλαιο της σύγχρονης πολιτικής μας ιστορίας με τις πολλές μεταρυθμίσεις και τους ελιγμούς που πραγματοποίησε.
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ζωής του.
Το 1936, η δικτατορία της 4ης Αυγούστου τον συλλαμβάνει -μαθητή-για πρώτη φορά, για την αντιστασιακή του δράση, ενώ το 1939 συλαμμβάνεται για δεύτερη φορά.
Το 1945 εκλέγεται επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
Το 1950 εκλέγεται τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.
Το 1951 παντρεύται την «Μαργαρίτα Τσάντ».
Είναι ο δεύτερος γάμος του μετά από αυτόν που είχε συνάψει με την «Χριστίνα Ρασιά», μια Ελληνοαμερικανίδα ψυχίατρο.
Από αυτόν τον δεύτερο γάμο αποκτά 4 παιδιά. Τον Γιώργο, τη Σοφία, τον Νίκο και τον Ανδρίκο.
Εχει άλλη μία κόρη την «Αιμιλία Νίμπλουμ» εκτός γάμου, η οποία γεννήθηκε το 1969 κατά την παραμονή του στη Σουηδία.
Αρχίζει πολιτική δράση με συλλήψεις από τη χούντα και κάτω από τη διεθνή κατακραυγή αποφυλακίζεται.
Το 1968- 1974 συνέχισε την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία στα χρόνια της δικτατορίας, οπότε εργάστηκε ως καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και του York, όπου διετέλεσε και διευθυντής μεταπτυχιακών σπουδών.
Το 1974, 25 ημέρες μετά την πτώση της δικτατορίας επιστρέφει στην Ελλάδα και ιδρύει το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Στις πρώτες εκλογές, της μεταπολίτευσης, στις 17 Νοεμβρίου το νεοϊδρυθέν κόμμα συγκεντρώνει το 13,58% των ψήφων και 13 βουλευτές.
Το 1977 διπλασιάζει την εκλογική του δύναμη (25,34% και 93 βουλευτές) και παίρνει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή..
Το 1981 στις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου ο Ανδρέας Παπανδρέου κερδίζει περήφανη νίκη αποσπώντας το 48,06% των ψήφων και 174 έδρες.
Το 1982 παίζει καθοριστικό ρόλο στην ίδρυση της Κίνησης των "6" για την Ειρήνη, ενώ αναπτύσσει πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο υπέρ των Παλαιστινίων, αλλά και αραβικών κρατών (π.χ. της Λιβύης).
Το 1985 προτείνει στις 9 Μαρτίου, στην Κ.Ε. του ΠΑ.ΣΟ.Κ., τον Σαρτζετάκη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά, κερδίζοντας πάλι τις εκλογές με 45,82% (162 βουλευτές).
Το 1987 αντιμετωπίζει με επιτυχία την ελληνοτουρκική κρίση κάνοντας μαγικούς ελιγμούς κι έτσι αποσοβείται ο πόλεμος.
Το 1988 κάνει το μεγάλο βήμα προσέγγισης της Τουρκίας.Χαράζει την γραμμή για "μη πόλεμο" και συναντάται στο Νταβός τον Γενάρη με τον Οζάλ.8 μήνες αργότερα έρχεται η ασθένεια και φεύγει για την Αγγλία, όπου χειρουργείται στο Χέρφιλντ τον Σεπτέμβριο.
Ένα μήνα αργότερα αντιμετωπίζει την υπόθεση Κοσκωτά..
Το 1989 τον Μάϊο, παίρνει διαζύγιο από τη Μαργαρίτα Παπανδρέου.Χάνει τις εκλογές στις 18 Ιουνίου. Εισέρχεται και πάλι στο νοσοκομείο-στο Γενικό Κρατικό-τρεις μέρες μετά τις εκλογές.
Συγκροτείται κυβέρνηση Ν.Δ.-Συνασπισμού.Παραπέμπεται για την υπόθεση Κοσκωτά και για την υπόθεση των υποκλοπών από τους βουλευτές της Ν.Δ. και του Συνασπισμού.
Παντρεύεται την Δήμητρα Λιάνη στις 13/7/1989, χάνοντας για δεύτερη φορά τις εκλογές, της 5ης Νοεμβρίου.
Το 1992 το Ειδικό Δικαστήριο αθωώνει τον Α.Παπανδρέου για όλες τις κατηγορίες, ενώ αναστέλλεται η δίωξη εναντίον του για την υπόθεση των τηλεφωνικών κλοπών.
Το 1996 παραιτείται από πρωθυπουργός στις 15 Γενάρη με γραπτή επιστολή του.
Τρεις μέρες μετά εκλέγεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα πρωθυπουργός ο Κώστας Σημίτης.
Ξημερώματα της 23ης Ιουνίου 1996, δυόμισι ώρες μετά την τελευταία συνεργασία με κομματικά στελέχη για το Συνέδριο, χάνει τη μάχη με τον θάνατο.