Στην αρχή της ομιλίας του, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε εκτενώς σε θέματα παγκοσμιοποίησης και στο ρόλο της Ευρώπης, αλλά και την τύχη των μικρών χωρών στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.
«Η ΕΕ έχει έργο μπροστά της: να εξανθρωπίσει, να εκδημοκρατήσει την παγκοσμιοποίηση».
Παράλληλα, θετική ψήφο για τη χώρα, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τη σύναψη του πενταετούς κοινοπρακτικού δανείου των 5 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός, όπως ανέφερε, ότι ο δανεισμός ήταν ακριβός.
Αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο αγροτικός τομέας περνά μια βαθιά κρίση και γι' αυτό είναι δύσκολη η επίλυση όλων των προβλημάτων που έχουν σωρευτεί.
Μακάρι, τόνισε, να μπορούσαμε να τα λύσουμε όλα με μία απόφαση, από τη δομή του σοσιαλιστικού κινήματος, το μάρκετινγκ, την εκπαίδευση, την καλύτερη κατανομή των δικαιωμάτων κλπ, που δημιουργούν αυτό το κακό σύστημα στον αγροτικό τομέα.
Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι τα προβλήματα των αγροτών είναι κατανοητά και τους κάλεσε να αξιοποιήσουν το δυναμισμό τους για την ανατροπή αυτού του συστήματος και να γίνει η χώρα πιο παραγωγικη.
Ο πρωθυπουργός, στα πλαίσια της ομιλίας του, παρομοίασε την παγκοσμιοποίηση με την «Αγρια Δύση», εξηγώντας ότι τότε υπήρχαν μεν πολλοί πόροι, αλλά δεν υπήρχαν κανόνες και κράτος δικαίου, με αποτέλεσμα οι παράνομοι να γίνονται σερίφηδες.
Κάτι ανάλογο, τόνισε, συμβαίνει και σήμερα που υπάρχουν πολλοί πόροι, αλλά δεν υπάρχουν κανόνες και κράτος δικαίου, ώστε να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα με δίκαιο τρόπο.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε ο πρωθυπουργός, τα μικρά κράτη δεν μπορούν να λύσουν μόνα τους τα προβλήματα και αισθάνονται ότι έχουν όλο και λιγότερη δύναμη για να καταφέρουν κάτι τέτοιο.
«Έτσι υπονομεύονται οι δημοκρατικοί θεσμοί, προκαλείται μεγάλη ηττοπάθεια και αναδεικνύονται λαϊκιστές ηγέτες, οι οποίοι υπόσχονται μαγικές λύσεις. Ταυτόχρονα παρατηρείται άνοδος του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, που γίνονται εργαλεία εκμετάλλευσης στα χέρια επιτήδειων πολιτικών».
Στην έλλειψη κανόνων και κράτους δικαίου, ο κ. Παπανδρέου απέδωσε και τα προβλήματα που προκάλεσε η παγκόσμια οικονομική κρίση με αποτέλεσμα να πέφτει μεγάλο βάρος στους φτωχούς, στη μεσαία τάξη και στα αδύναμα κράτη.
Η απάντηση σε αυτή την κατάσταση, τόνισε, είναι το ευρωπαϊκό μοντέλο, το οποίο είναι στηριγμένο στη συνεργασία, την αλληλεγγύη, την κοινή προσπάθεια και το κοινό όραμα, το οποίο, με τη σειρά του, έχει τις ρίζες του στο μοντέλο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις περιφερειακές συγκρούσεις οι οποίες κατά το παρελθόν κατέστησαν δέσμιους τους λαούς και τόνισε την κρισιμότητα της διεύρυνσης της ΕΕ προς τη ΝΑ Ευρώπη.
Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να προωθηθούν λύσεις σε προβλήματα, όπως το Κυπριακό, ο Καύκασος και η Γεωργία διότι απειλείται η διεθνής ειρήνη. Τόνισε δε ότι στην Κύπρο υπάρχει εισβολή και κατοχή εδώ και 35 χρόνια και οι δύο κοινότητες παραμένουν χωρισμένες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου